Vanavond de return: Rotterdam begint de dag goed voorbereid

Gaan Romeinse voetbalhooligans vandaag wraak nemen? Rotterdam bereidt zich voor op dat scenario. Naar schatting 2.700 Italianen komen naar Nederland voor de wedstrijd Feyenoord-AS Roma, vanavond in de Kuip.

De Italiaanse politie vreest dat radicale supportersgroepen uit zijn op wraak, melden Italiaanse media. Vorige week richtten Feyenoordfans voor tonnen schade aan in het centrum van Rome. AS Romahooligans willen zich nu revancheren voor „de vernielingen die hun stad heeft ondergaan”, schrijft de krant La Repubblica.

De wedstrijd van vandaag is „in de hoogste risicocategorie ingeschaald”, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam. Maar die beslissing viel al kort na de loting, „op basis van informatie van de autoriteiten van het land waar de club vandaan komt en ervaring van de Nederlandse politie”. Extra veiligheidsmaatregelen waren dus al in voorbereiding. Maar: „Door wat er in Rome is gebeurd, is het wel urgenter geworden.”

In de harde kern van AS Roma bevinden zich hooligans die bekendstaan om hun praktijk van puncicate – het in de billen steken van rivalen. Dat gebeurde vorige week bij een Feyenoordfan in Rome. Onder voetbalsupporters heeft Rome al jaren de bijnaam Stab City.

300 fans zijn ‘extra gevaarlijk’

Onder de Romafans die naar Nederland komen, bevinden zich driehonderd man die de Italiaanse politie als gevaarlijk bestempelt, bevestigt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw.

Vandaag wordt in Rotterdam extra politie ingezet, zegt Paauw, in en rond het stadion, en in de rest van de stad. Politieagenten uit Rome zijn in Rotterdam voor hulp en advies.

Gemeente en politie hebben een noodbevel van de burgemeester klaarliggen dat wordt gebruikt als er „wanordelijkheden” komen, zegt Paauw. „Daarmee kun je een groep dwingen naar een andere plek te gaan. Als ze weigeren, kunnen ze worden aangehouden.”

Eerst in Amsterdam

Gisteren kwamen de eerste fans uit Rome aan in Nederland. Ze verbleven in het centrum van Amsterdam. Die gemeente maakte zich geen zorgen, liet een woordvoerder weten. Over extra maatregelen doet ze geen uitlatingen.

Vanuit Amsterdam vertrekt vanmiddag een trein waarin maximaal 1.200 Italianen rechtstreeks naar het stadion kunnen worden vervoerd. Op de terugweg worden naar verwachting twee treinen ingezet. Zij worden begeleid door politieagenten en veiligheidspersoneel van de NS.

Italianen die op eigen gelegenheid naar station Rotterdam Centraal reizen, worden begeleid naar de Oude Haven, waar veel horecagelegenheden zijn. Daarvandaan rijden pendelbussen naar het stadion. De Feyenoord Fanshop op het Rotterdamse station blijft uit voorzorg de hele dag gesloten.

Feyenoord zet extra personeel in rond het stadion. Er worden extra bufferzones ingericht om supporters van beide clubs uit elkaar te houden. In een verklaring roept de Rotterdamse club zijn supporters op om zelf in ieder geval te zorgen voor een goede sfeer. „Zodat de reputatie van de club en Rotterdam na vorige week niet nog meer schade oplopen.”

    • Christiaan Pelgrim