Tweede Kamer wil in gesprek over private equity

Een speelplaats van een kinderdagverblijf van het vorig jaar failliet verklaarde kinderopvangbedrijf Estro. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

De Tweede Kamer gaat eind april een rondetafelgesprek organiseren met kenners van de private-equitywereld. Dat moet helpen de “schadelijke effecten” van private equity in beeld te krijgen en om “mogelijke verbeteringen in wetgeving” te bespreken.

Volgens de PvdA-fractie in de Tweede Kamer zijn kinderopvangbedrijf Estro, afvalverwerker Van Gansewinkel, Hema en uitgever NRC Media bedrijven waar recentelijk de kwalijke kant was te zien van private-equityfinanciering in Nederland.

Met fiscale en wettelijke constructies zouden sommige investeringsmaatschappijen bedrijven die zij overnemen niet versterken, maar leegtrekken. “En de overheid loopt belastinginkomsten mis”, beweert initiatiefnemer en Kamerlid Henk Nijboer in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Financiën.

Volgens de initiatiefnemer wordt het geen vrijblijvend theekransje. Nijboer, financieel woordvoerder PvdA-fractie Tweede Kamer:

“Onze agenda is heel duidelijk: we willen het sprinkhanengedrag in Nederland onmogelijk maken.”

Tot de genodigden horen enkele bekende Nederlandse investeringsmaatschappijen: NPM Capital (eigenaar van onder meer beddenfabrikant Auping), Egeria (die onlangs NRC Media verkocht aan het Vlaamse Mediahuis) en de Amerikaanse gigant KKR (eigenaar van Van Gansewinkel).

Ook branchevereniging NVP, vakbond FNV en enkele hoogleraren staan op de gastenlijst, net als NRC-journalist Hubert Smeets, voorzitter van de ondernemingsraad van NRC Media. De OR lag in de afgelopen jaren geregeld met aandeelhouder Egeria overhoop.

Volledige gastenlijst

Wetenschappers
Pieter Klaas Jagersma, hoogleraar bedrijfskunde Nijenrode, commissaris voor Egeria
Peter Roosenboom, hoogleraar Entrepreneurial finance and private equity Erasmus Universiteit
Arie van der Zwan, econoom, voormalig decaan Nijenrode
Stephan Eilers, hoogleraar fiscaal recht Keulen, partner/tax lawyer Freshfields
Paul Sleurink, partner/tax lawyer De Brauw Blackstone Westbroek

Investeringsmaatschappijen/investeerders
Egeria (eigenaar van onder meer Vendor, MCi)
KKR (Van Gansewinkel)
NPM Capital (Auping, Hak, De Boer)
Anders Invest (MKB)
PGGM, pensioenfonds
Reserverkandidaat: 3i (Action, Basic-Fit)

Belangenorganisaties
NVP (vereniging van participatiemaatschappijen)
VNO-NCW

Werknemersvertegenwoordigingen
FNV
Werknemersverenging NXP Semiconductors (tot 2013 in handen van KKR, Bain en Apax)
Hubert Smeets, voorzitter Ondernemingsraad NRC Media

Lees ook bij NRCQ: Private equity, controversieel en geliefd tegelijk, een column van Menno Tamminga over de controverse rond private equity.

    • Philip de Witt Wijnen