Elke dag popsong over nieuws

Will Butler bij een optreden eerder deze maand in New York. Foto: Michael Loccisano/Getty

Maandag over de Griekse crisis, dinsdag over Rusland en de Oekraïne en gisteren over waterrantsoenen in Sao Paolo. Elke dag van deze week schrijft Will Butler, muzikant van de Amerikaanse popgroep Arcade Fire, een nummer speciaal voor de Britse krant The Guardian. Butler baseert de songtekst op een artikel in de krant van die dag.

Hij legt zelf uit waarom hij geraakt is door dat artikel en verwijst er ook naar. Butlers politieke interesse is niet nieuw. Hij wilde eigenlijk gaan studeren aan de Harvard Kennedy School of Government, maar dat ging vorig jaar niet samen met de Reflektor-wereldtournee van Arcade Fire.

Op de site van The Guardian is te horen dat voor Clean Monday Butler gefascineerd is door het feit dat de Griekse regering zijn bezuinigingsplannen bij de Eurogroep moest indienen precies op de dag dat de vastenperiode volgens de Grieks-Orthodoxe kerk begon.

In Waving Flag, de song van dinsdag, combineert Butler een verhaal over de repatriëring van het stoffelijk overschot van de communistische Zuid-Afrikaanse anti-apartheidstrijder Moses Katane met het optreden van de pro-Russische rebellen in de Oekraïne. You must be kidding schreef hij naar aanleiding van een artikel over waterschaarste in Sao Paolo, maar hij haalt ook eigen herinneringen op aan de Braziliaanse stad.

Will Butler, niet te verwarren met zijn oudere broer en leider van Arcade Fire Win Butler, laat zich voor dit project inspireren door bijvoorbeeld Bob Dylan, die meerdere songteksten op krantenartikelen heeft gebaseerd, zegt hij in een interview met The Guardian. „Alleen schreef Dylan een week of twee aan een song als The Lonesome Death of Hattie Carroll, dat ik een van de allerbeste liedjes ooit vind. Ik heb de lat dus hoog gelegd voor mezelf.”

Voor Butler, een multi-instrumentalist die synthesizer, bass, gitaar and percussie speelt, is het project ook een mooie promotiestunt. Op 10 maart komt zijn eerste solo-album Policy uit, in april maakt hij een tournee door Europa en treedt hij ook op in De Melkweg in Amsterdam.