Steeds meer xtc en over de risico’s spreekt niemand

Illustratie Hajo

De drempel om drugs te gebruiken ligt steeds lager, blijkt uit onderzoek. De media normaliseren het maar waarschuwen niet, schrijft Philip Huff.

Deze week verscheen een rapport van het Trimbos-instituut over drugsgebruik onder Nederlandse jongeren en jongvolwassenen. Het is een gefundeerd rapport, met interessante observaties over de achtergrond van en aanleidingen tot drugsgebruik, dat relevant is voor de bijna twee miljoen Nederlanders die tussen de 16 en 24 zijn – en die ondergrens vind ik nog laag.

Een samenvatting: het Trimbos signaleert zowel een ‘normalisering’ rond drugsgebruik onder jongvolwassenen als een steeds stijgende dosering mdma in xtc-pillen, de meest populaire partydrug. Bijna 60 procent van de frequente party- en clubbezoekers gebruiken xtc, een – voorlopige – historische piek.

Eerst het goede nieuws: door het zogeheten harm reduction-aanbod, waarbij de nadruk ligt op het beheersen van gezondheidsrisico’s, is de Nederlandse overheid succesvol in het terugdringen van de schadelijke gevolgen van het drugsgebruik (al was het bij het afgelopen Amsterdam Dance Event bijvoorbeeld lastig om je pillen te testen). Hierdoor is het aantal mensen dat overlijdt aan de gevolgen van xtc-gebruik relatief beperkt, maar ‘de maatschappelijke en persoonlijke impact’ is volgens de onderzoekers desalniettemin groot.

Zo komen we vanzelf bij het minder goede nieuws: er is nog nooit aangetoond dat een preventief, restrictief drugsbeleid het aantal drugsgebruikers of drugsverslaafden weet te reduceren. Wat het beste werkt, is voorlichting. En inderdaad, de kennis over de gezondheidsrisico’s van xtc valt tegen, tenminste in mijn omgeving, dan wel deze risico’s worden onderschat. Dat vraagt om een herstel van besef. De normen moeten worden aangepast. ‘Een kwartje is genoeg’, dat zou je moeten horen, na het testen van je pillen (meer xtc leidt niet tot meer roes).

Philip Huff (30) is schrijver van de romans Dagen van gras (2009), Niemand in de stad (2012) en Boek van de doden (2014, De Bezige Bij).

Lees verder in NRC Handelsblad: ‘Steeds meer xtc en over de risico’s spreekt niemand’ (€)