Sponsorgroep van Ajax is een snoepreis door de neus geboord

Ajax treft Legia Warschau in een leeg Legerstadion. Balen voor iedereen.

De tribunes in het stadion van Legia Warschau zijn vanavond leeg. Als straf voor ongeregeldheden wordt het duel met Ajax zonder publiek gespeeld. Foto Mateusz Trzuskowski / Hollandse Hoogte

Wilde verhalen maken nieuwsgierig. Lopend in en rond het Poolse legerstadion in Warschau wordt dat gevoel alleen maar sterker. Hoge tribunes met plek voor bijna 32.000 fanatici, foto’s van clubhelden in het supporterscafé en overal muren vol intimiderende graffiti.

Voor de liefhebber is het balen dat er vanavond geen publiek zit bij het Europa League-duel tussen Legia Warschau en Ajax, om een plek in de achtste finales. Misdragingen van Legia-supporters in het Belgische Lokeren hebben tot die straf geleid. Daardoor kunnen thuisfans hun vuurwerk niet ontsteken, mogen fans van Ajax niet op reis en zal de tv-kijker (19.00) het gevoel hebben dat hij naar een amateurwedstrijd kijkt, zo stil is het rondom het veld.

Ook een andere groep is een snoepreis door de neus geboord: sponsoren van Ajax. Zo’n vijftig van hen reizen doorgaans mee naar een Europese uitwedstrijd, dat zit inbegrepen bij hun sponsorpakket. Eenmaal op locatie worden ze gefêteerd en nemen ze deel aan een vol programma. Een Trabant-rally in Boekarest, een fietstocht door Parijs en een sportieve spelletjesdag in een hoteltuin op Cyprus. „Vooral veel eten en drinken”, zegt lid van de bestuursraad Jan Buskermolen in de wandelgangen van het stadion.

Dit keer dus niet. Ajax mocht van de Europese voetbalbond UEFA 75 mensen meenemen, net als Legia, maar heeft het bij zo’n 50 man gelaten. De plekken zijn grotendeels vergeven aan officiële medewerkers rond het team. Enkele sponsoren konden mee, maar een bezoek aan een leeg stadion is niet het moment om het ‘Ajax-gevoel’ met elkaar te delen.

Kille ambiance

Dat de returnwedstrijd (na 1-0 in de Arena vorige week) zonder publiek wordt gespeeld, was ook het gespreksonderwerp tijdens de persconferentie. „Op dergelijke omstandigheden kun je je niet voorbereiden”, zei coach Frank de Boer. „Legia heeft er bovendien net zo veel last van als wij. Zij missen de steun van hun eigen aanhang.”

Zijn Poolse spits Arek Milik baalt van de kille atmosfeer die Ajax te wachten staat. „Voetbal is voor supporters”, had hij eerder deze week al getwitterd. Maar daar voegde hij nog aan toe dat ook de spelers een belangrijke ervaring mislopen. „Ik weet hoe fanatiek het er hier aan toe kan gaan. Wij zijn een jonge ploeg en we hadden ervan kunnen leren om ons onder die druk uit te voetballen.”

Voor De Boer kan de stilte in het stadion een voordeel hebben: hij kan zijn spelers makkelijker coachen omdat hij voor zijn spelers beter verstaanbaar zal zijn. „Maar ik ben niet van plan om elke actie met mijn stem te begeleiden.” Mogelijk kan iedereen horen hoe De Boer zijn spelers instrueert. Vervelend? „Dat kan me niks schelen. Als ik mijn spelers maar kan bereiken.”

Na de persconferentie wordt er getraind in het stadion. Als na een half uur een doelpunt valt in een onderling partijspel, klinkt gejuich op de tribune. Ongetwijfeld meer geluid dan er vanavond zal zijn. De hoofdtribune zat mede door toedoen van de ambassadeur vol Nederlandse kinderen en hun ouders.

Aansluitend gingen enkele bestuursleden van Ajax met de clubleiding van Legia Warschau dineren bij de ambassadeur thuis. De spelers waren ook uitgenodigd, maar die hebben hun eigen kok.

    • Fabian van der Poll