Rabobank ziet winst dalen door het wegvallen van eenmalige extraatjes

Exterieur van het hoofdkantoor van Rabobank, dat vorig jaar minder winst boekte dan in 2013. Foto ANP / Koen van Weel

Rabobank heeft vorig jaar veel minder winst geboekt dan in 2013, maar dat komt vooral doordat de bank minder meevallers had. De nettowinst van het bedrijf kwam eind december uit op 1,84 miljard euro, zo blijkt uit de vanmorgen gepubliceerde jaarcijfers. Een jaar eerder was dat nog 2,01 miljard euro.

Dat de winst 8 procent lager uitviel komt mede doordat Rabobank in 2013 Robeco verkocht, een transactie die het bedrijf dat jaar een eenmalige meevaller bezorgde. Daarnaast moesten alle Nederlandse banken dit jaar een resolutieheffing betalen, in verband met de nationalisatie van SNS Reaal. Dat kostte Rabobank 321 miljoen euro.

Gaat goed, maar kan beter

Topman Wiebe Draijer noemt vorig jaar in een verklaring een “positief keerpunt”:

“Onze financiële resultaten over 2014 zijn gegeven de nog moeilijke economische omstandigheden en de ontwikkelingen in de afgelopen jaren niet onbevredigend. Voor de toekomst is het echter nog onvoldoende.”

Ook toonde Draijer zich positief over de prestaties van zijn bank in de stresstest van de Europese Centrale Bank. Hij zegt daarover:

“De Rabobank behoort ook in 2014 tot de categorie meest solide en stabiele banken ter wereld. We doorstonden met goed resultaat de stresstest van de ECB. Toch kan het beter.”

Consument houdt hand op knip

Rabobank verwacht dat 2015 nog een lastig jaar blijft voor sommige klanten, ook al zijn de economische vooruitzichten positief. De bank ziet de economie dit jaar verder groeien en de werkloosheid afnemen. “Doordat veel gezinnen de hand nog op de knip houden, nemen de particuliere consumptieve bestedingen dit jaar slechts voorzichtig toe”, zo voegt het concern eraan toe.

    • Joost Pijpker