Tweede Kamer wil Egeria en KKR aan de tand voelen

foto Boaz Timmermans

Kinderopvangbedrijf Estro, afvalverwerker Van Gansewinkel, Hema en NRC Media, uitgever van onder meer deze krant. Dat zijn volgens de PvdA bedrijven waar recentelijk de kwalijke kant was te zien van private-equityfinanciering in Nederland.

Met fiscale en wettelijke constructies zouden sommige investeringsmaatschappijen bedrijven die zij overnemen niet versterken, maar leegtrekken. „En de overheid loopt belastinginkomsten mis”, beweert Kamerlid Henk Nijboer in een brief aan de vaste Kamercommissie voor Financiën.

Om die „schadelijke effecten” van private equity in beeld te krijgen en om „mogelijke verbeteringen in wetgeving” te bespreken, stemde de Tweede Kamer gisteren in met een verzoek van Nijboer om eind april een rondetafelgesprek met kenners uit de private-equitywereld te organiseren. Volgens de initiatiefnemer wordt het geen vrijblijvend theekransje. „Onze agenda is heel duidelijk: we willen het sprinkhanengedrag in Nederland onmogelijk maken.”

Tot de genodigden horen enkele bekende Nederlandse investeringsmaatschappijen: NPM Capital (eigenaar van onder meer beddenfabrikant Auping), Egeria (die onlangs NRC Media verkocht aan het Vlaamse Mediahuis) en de Amerikaanse gigant KKR (eigenaar van Van Gansewinkel).

Ook branchevereniging NVP, vakbond FNV en enkele hoogleraren staan op de gastenlijst, net als NRC-journalist Hubert Smeets, voorzitter van de ondernemingsraad van NRC Media. De OR lag in de afgelopen jaren geregeld met aandeelhouder Egeria overhoop.

    • Philip de Witt Wijnen