Pinkpop 2015 vernieuwt met hiphop en dance

De Zweedse hitdj Avicii gaat draaien op Pinkpop.
De Zweedse hitdj Avicii gaat draaien op Pinkpop. Foto Jason Szenes/EPA

De komst van Faith No More is een van de spannendste bekendmakingen voor Pinkpop 2015. De Amerikaanse rockband was er voor het laatst in 1995.

Gisteren maakte organisator Jan Smeets in Paradiso het grootste deel van het programma van de 46ste Pinkpop-editie bekend. De komst van Foo Fighters, Robbie Williams, Muse, Elbow en Pharrell Williams op 12 t/m 14 juni naar het festivalterrein in Landgraaf stond al vast. Nu werd bekend dat de grote Grammy-winnaar Sam Smith, de zangers Paloma Faith, George Ezra, Gavin James en gitarist Slash feat. Miles Kennedy & The Conspirators gaan optreden.

Vorige editie succesvol

Vorig jaar was het de duurste en snelst uitverkochte Pinkpop ooit, door de komst van o.a. The Rolling Stones, Metallica en Arcade Fire. Inhoudelijk was het festival dé eyecatcher van het seizoen.

Het programma van 2015 is minder uitdagend. Pinkpop onderstreept zijn rol als vrolijk en breed ingestoken popfestijn voor de grootste internationale acts die nu op tournee zijn en veel top-40 lievelingen.

Ruimere avondvergunning

Eerder liep Pinkpop grote danceacts mis wegens een beperkte avondvergunning - om 23.00 uur is het afgelopen. Lasershows gedijen niet goed bij daglicht. Op de headliners na, die afsluiten als de schemering intreedt, spelen alle acts in het daglicht. Nu elke dag een uur langer mag worden gespeeld is de Zweedse commerciële dancetrekker Avicii geboekt. Ook het trancetrio Above & Beyond komt.

Pinkpop 2015 heeft bovendien meer hiphop dan ooit. Festivallieveling van vorig jaar Typhoon debuteert, maar ook De Jeugd van Tegenwoordig, Willie Wartaal & Doppelgang en JeBroer & Adje treden op.

Door de hevige concurrentie met andere festivals is het Nederlandse aandeel groot. De komst van de populaire rockband Kensington is nauwelijks een verrassing - 20.000 stemmen op de Pinkpop-site bewezen dat nog maar eens. Verder voorspelbaar: Anouk, Kovacs en Dotan, én de nieuwe rocknaam John Coffey.

Smeets heeft zijn ‘eigen’ Urbanus, hij is zijn manager, ook een plek heeft gegeven. De komiek speelt met de Brusselse rockgroep De Fanfaar.

Ondanks de hausse aan festivals en de grote concurrentie heeft Pinkpop als enige festival nog geen kaarten inde voorverkoop. Die start zaterdag.