Oekraïne haalt zware wapens weg van frontlinie

Oekraïense soldaten poseerden vandaag voordat ze zich terugtrekken uit de regio van Debaltseve. Reuters / Gleb Garanich

Het Oekraïense leger is begonnen met het terugtrekken van artillerie uit de frontlinie in het oosten van het land. De operatie maakt deel uit van het staakt-het-vuren dat sinds twee weken geldt, maar liet tot dusver op zich wachten. Defensie laat weten dat de OVSE de ontwapening waarneemt.

Het zou gaan om het terughalen van in elk geval artillerie van het kaliber 100mm. Eigenlijk bepaalde het akkoord van Minsk op 12 februari dat de terugtrekking direct zou beginnen. Maar schendingen van de wapenstilstand betekenden dat het Oekraïense leger noch de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne een eerste stap wilden zetten richting ontwapening.

De separatisten zeggen al twee dagen zware wapens terug te halen van de frontlinie, maar dit is nog niet bevestigd door de OVSE, weet de BBC. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa monitort de naleving van het staakt-het-vuren. Enkele dagen geleden kwamen de strijdende partijen opnieuw overeen zich terug te trekken, nadat het akkoord van Minsk onder druk kwam te staan door strijd om de stad Debaltseve.

Het Oekraiënse ministerie van Defensie laat weten dat het de terugtrekking op elk gewenst moment een halt kan toeroepen in geval van een aanval door de rebellen, meldt AP. Het is voor de tweede dag op rij rustig in het conflictgebied.

    • Jules Seegers