Noord-Koreaanse rederij omzeilt embargo

De Noord-Koreaanse vlag. Foto EPA / Lynn Bo Bo

Een rederij heeft geprobeerd de sancties tegen Noord-Korea te omzeilen door haar schepen te hernoemen en onder een andere vlag te laten varen. Dat blijkt uit een rapport van experts van de Verenigde Naties. Die expertgroep houdt de naleving van de sancties, opgelegd vanwege het nucleaire programma van het communistische land, in de gaten.

Het rapport is in handen gekomen van internationale persbureaus, en wordt later vandaag besproken in de VN-Veiligheidsraad. De Noord-Koreaanse afvaardiging bij de VN wilde tegenover AP niet reageren.

Suiker

De rederij heet Ocean Maritime Management Company (OMM). In 2013 kreeg de rederij sancties opgelegd, na een poging om vliegtuigen en wapens uit Cuba naar Noord-Korea te smokkelen onder een lading suiker. Zo werden bezittingen van bestuursleden van OMM bevroren in verschillende lidstaten.

Volgens het nieuwe rapport heeft OMM een paar maanden later dertien van de veertien schepen hernoemd en ondergebracht bij nieuwe eigenaren. Hierdoor werd de zwarte lijst van de International Maritime Organisation met schepen die aan de ketting moeten worden gelegd nutteloos. Twaalf van de schepen werden vervolgens gezien in havens buiten Noord-Korea, aldus het VN-rapport.

Op de schepen van OMM werden overigens niet opnieuw wapens aangetroffen, maar de expertgroep ziet geen aanwijzingen dat “Noord-Korea van plan is om de illegale activiteiten te stoppen”. De VN-experts raden de Veiligheidsraad aan om 34 medewerkers van OMM op de zwarte lijst te zetten, afkomstig uit onder meer Brazilië, China, Egypte, Japan en Rusland. Alle veertien hernoemde schepen moeten daarnaast aan de lijst van de International Maritime Organisation worden toegevoegd.

    • Eva Smal