Philips koploper van ideeënfabriek Nederland

Foto iStock

Er zijn het afgelopen jaar flink meer patenten aangevraagd op Nederlandse uitvindingen dan in 2013. Bedrijven, instellingen en onderzoekers deden hier in 2014 in totaal 8104 Europese aanvragen voor een octrooi. Dat is 9,1 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Europese Octrooibureau (EOB) vandaag publiceert. Nederland passeert daardoor Zwitserland als nummer drie van Europa.

Wat betekent dit?

“Dat is gewoon goed nieuws voor Nederland”, zegt Henk Volberda, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management. Hij voert jaarlijks de Erasmus Innovatie Monitor uit. Daaruit bleek dit jaar ook al dat Nederlandse bedrijven meer investeren in onderzoek. “Dat is waarschijnlijk een oorzaak.”

Het beeld wordt wel iets vertekend doordat ook patenten meetellen van buitenlandse bedrijven die hier zijn gevestigd. Ook als dat om andere redenen is dan het innovatieklimaat. En het aantal patenten is maar één van de factoren die bepalen hoe innovatief een land is. Maar er is duidelijk een positieve trend.

In Nederland worden de meeste patenten aangevraagd in de sectoren biotechnologie en medische technologie:

Dat is deels te verklaren door Philips, dat zich de laatste tijd steeds meer richt op gezondheidstechnologie. Het concern is met 2.317 patenten met afstand de grootste aanvrager van Nederland, en de nummer twee van Europa. Vorig jaar was het derde.

Samsung voert net als voorgaande jaren de Europese lijst aan. Dat is een Zuid-Koreaans bedrijf, maar deze cijfers gaan over het aantal aanvragen van patenten die in Europa geldig zijn: de uitvindingen hoeven niet per se in Europa zelf gedaan te zijn. Opvallend is dat in de topvijf maar liefst drie Aziatische bedrijven staan: naast Samsung het eveneens Koreaanse LG, en het Chinese Huawei.

De Nederlandse ranglijst wordt gedomineerd door grote ondernemingen zoals DSM, Unilever en Shell. Volgens het EOB komt 30 procent van alle aanvragen van middelgrote en kleine bedrijven. “Niet slecht, maar in een echte kenniseconomie wil je dat dat aandeel hoger is”, zegt Volberda.

Het aantal patenten dat daadwerkelijk werd toegekend aan Nederlandse aanvragers daalde vorig jaar juist iets. Dat is volgens het EOB te verklaren doordat er altijd een vertraging in de cijfers zit. Het duurt vaak zo’n drie jaar om een aanvraag goed te keuren.

    • Wouter van Noort