Naaste medewerker Bin Laden wacht levenslang

De rechtbank in New York. Foto: EPA

De Saoediër Khalid al-Fawwaz (52) is medeschuldig aan de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998, waarbij 224 mensen omkwamen en vierduizend mensen gewond raakten.

Vier keer levenslang

Dat heeft een jury bij een rechtbank in New York bepaald. De jury oordeelde dat Fawwaz op alle vier punten van de aanklacht schuldig is. Hij kan tot vier keer levenslang worden veroordeeld.

Fawwaz is er niet van beschuldigd dat hij de aanslagen plande, wel is hem ten laste gelegd dat hij werkte in een kamp van Al-Qaeda in Afghanistan waar terroristen werden opgeleid. Ook was hij betrokken bij een cel van de terreurorganisatie in de Keniase hoofdstad Nairobi. Leden van de cel voerden voor de aanslag op de Amerikaanse ambassade daar verkenningen uit.

Naaste medewerker Bin Laden

Fawwaz werd er verder van beschuldigd dat hij vanuit Londen verklaringen van Bin Laden naar de media stuurde. Ook hielp hij toen Al-Qaeda-aanhangers in Afrika.

Fawwaz behoorde tot de belangrijkste medewerkers van Osama bin Laden, de oprichter van het terreurnetwerk Al-Qaeda. (ANP)