Méér vrouwen in de IT, dat maakt huilen op je werk wat makkelijker

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Girls in Tech, een avondje voor vrouwen werkzaam in de IT
Wie: Managing director van Girls in Tech NL Solène Souquet, Annee Spijkervet, senior industry manager bij Google en heel veel mooie vrouwen die vooral in de marketing blijken te werken

Hoge hakken, lange haren, jurken, rood gestifte lippen. Het moge duidelijk zijn: dít zijn vrouwen die bij een tech-bedrijf werken. Vooral aan de marketingkant, blijkt, maar hey, tech blijft tech.

Like a girl

Toch werken er te weinig vrouwen in de IT, vinden ze bij Girls in Tech, een organisatie uit San Francisco die sinds zes maanden ook in Nederland actief is. “In Amerika is Sheryl Sandberg van Facebook een stimulerend rolmodel, maar wij willen laten zien dat er ook in Europa genoeg inspirerende vrouwen in de techniek werken”, vertelt Solène Souquet, die naast haar werkzaamheden bij Girls in Tech als marketing manager bij een Frans tech-bedrijf werkt.

Bijvoorbeeld een vrouw als Annee Spijkervet, senior industry manager bij Google, die een praatje komt houden. Ze begint met een reclamefilmpje van een maandverbandmerk.

Boodschap: de term ‘like a girl’ hoeft heus niet altijd iets negatiefs te betekenen. Dat moet bij Google zelf nog worden ingepeperd. “Ja, we hebben issues met de diversiteit van het bedrijf”, geeft Spijkervet toe.

“Ga maar eens kijken op de Google Campus in Zurich, daar lopen alleen maar verwilderde jongens op blote voeten. Als meisje zou je je daar echt niet thuis voelen.”

Vorig jaar publiceerde Google zijn diversiteitscijfers. Daaruit bleek dat dertig procent van hun werknemers vrouw is. “Miles from where we want to be“, verklaarde het bedrijf. Dus zijn ze van plan vijftig miljoen dollar te steken in een fonds om meisjes tóch aan het programmeren te krijgen. Maar dat is zo makkelijk niet. Zo schreef Susan Wojcicki, bestuursvoorzitter van Youtube, in een blog dat minder dan één procent van de Amerikaanse meisjes interesse toont in afstuderen op computerwetenschappen. Dat blijkt ook uit de cijfers: slechts achttien procent van de diploma’s in computerwetenschappen wordt door vrouwen behaald.

Girls in Tech. Annee Spijkervet moedigt ze aan met een praatje, Solène Souquet kijkt of de dames wel opletten.

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Huilen

Spijkervet weet wel raad met die onwillige vrouwen: dwingen met positieve discriminatie. Volgens haar zitten we nu namelijk in een vicieuze cirkel.

“Er werken weinig vrouwen in tech omdat er weinig vrouwen in tech werken, dat moet doorbroken worden.”

Maar… waarom eigenlijk?

Omdat diversiteit blijkbaar per definitie iets goeds is? Omdat vrouwen moeten bewijzen dat ze hetzelfde kunnen als mannen? Omdat het gezelliger is met wat meer vrouwen op de werkvloer?

Souquet kan het toelichten. Ze werkt met alleen maar mannen maar zou best een vrouwelijke collega willen hebben.

“Soms moet je even huilen op je werk. Vrouwen begrijpen dat dat simpelweg een uiting van je emoties is, geen big deal, maar aan mannen moet je telkens uitleggen dat er écht niets ergs aan de hand is.”

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken