Wijlen Jimmy Savile heeft in één ziekenhuis in Buckinghamshire meer dan zestig kinderen en volwassenen, onder wie patiënten, verpleegsters en bezoekers, seksueel misbruikt. Zijn jongste slachtoffer was acht. Met klachten werd niets gedaan.
Dat is de conclusie van een onderzoek naar Savile’s vrijwilligerswerk in Stoke Mandeville Hospital. De BBC-presentator, die in 2011 op 84-jarige leeftijd overleed, had een eigen flat op het terrein van het ziekenhuis, en een kantoortje naast de kinderafdeling.
Nog onderzoek naar BBC-verleden
Vorig jaar werd al bekend dat hij in zeker 28 andere ziekenhuizen kinderen van vijf tot volwassenen van 75 jaar heeft aangerand. Scotland Yard concludeerde in 2013 dat Savile tussen 1964 en 2007 meer dan tweehonderd kinderen moet hebben misbruikt in ziekenhuizen, instellingen, scholen, en achter de schermen bij tv-programma’s. Een rapport over het seksueel misbruik bij de BBC, waar hij onder meer de populaire programma’s Top of the Pops en Jim’ll Fix It presenteerde, moet nog verschijnen.
Stoke Mandevile, geboorteplaats van de Paralympische Spelen, werd apart onderzocht omdat Savile er zo’n grote rol speelde. Hij was er vanaf midden jaren zestig vrijwilliger, zamelde 40 miljoen pond (54 miljoen euro) in voor het ziekenhuis, en werd in 1988 door de minister van Volksgezondheid benoemd in de raad van bestuur. Hij had toegang tot alle afdelingen.
De details zijn gruwelijk. Eén slachtoffer (12) vertelde de onderzoekers hoe ze, in de televisiekamer, door Savile werd verkracht: “Hij stond op, trok zijn broek omhoog, en veegde de stoel schoon waar ze nog op zat.” De meeste slachtoffers waren “erg jong, verlamd, getraumatiseerd door hun verwondingen”. Ze konden bovendien niet ontsnappen omdat ze “gevangen lagen” in hun ziekenhuisbed.
Hoe kon dit gebeuren?
De grootste vraag blijft hoe Savile ongestoord zijn gang kon gaan. Het rapport concludeert dat Savile “geloofde dat Stoke Mandeville zijn eigendom was”. “Zijn mix van zelfvertrouwen en autoriteit” voorkwam dat er iets met de klachten werd gedaan.
Zeker tien klachten bereikten verpleegsters, een afdelingshoofd, en een manager, waaronder een officiële klacht. Bovendien was het misbruik een “openbaar geheim”. Een slachtoffer werd door verpleegsters aangeraden “zich slapende te houden”. Het slachtoffer vertelde dat verpleegsters de hele dag al cynische grappen over de komst van Savile maakten.
Het misbruik door Savile kwam na zijn dood aan het licht door een documentaire die door ITV werd uitgezonden. Het onderzoek naar de wijlen presentator heeft ook slachtoffers van andere beroemdheden uit de jaren zestig en zeventig doen praten. Onder anderen presentator Rolf Harris en glamrocker Gary Glitter zijn inmiddels veroordeeld wegens misbruik van minderjarigen. Gisteren maakte de politie van South Yorkshire bekend een onderzoek naar Cliff Richard uit te breiden. Ook tegen hem zijn beschuldigingen geuit. De zanger ontkent.