Islamgala met radicale sprekers mag van college Utrecht doorgaan

Het benefietgala van de islamitische organisatie World Wide Relief gaat komend weekend door. Over het evenement in Utrecht was ophef ontstaan omdat de organisatie islamitische sprekers met radicale opvattingen heeft uitgenodigd.

Het college van B en W bepaalde gisteren dat het gala kan doorgaan. Burgemeester Jan van Zanen noemde een radicale opvatting niet strafbaar, maar zei geen opvattingen te dulden „die haat zaaien of oproepen tot geweld”.

Van Zanen heeft over het gala overlegd met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daaruit is geconcludeerd dat er geen grond is voor strafrechtelijk optreden tegen de stichting of de aangekondigde sprekers.

Wegens de ontstane ophef over het benefietgala besloot de eigenaar van het Utrechtse partycentrum Luxury, waar de stichting een zaal had gehuurd, toch maar geen onderdak te bieden. Het zalencentrum heeft na de opstelling van de gemeente de organisatie van het benefiet laten weten toch welkom te zijn.