IS-militanten slaan antieke beelden kapot in Irak - ‘een catastrofe’

Aanhangers van de Islamitische Staat hebben een video gepubliceerd waarop te zien is hoe IS-leden antieke beelden en kunstschatten kapotslaan. De beelden zijn opgenomen in een museum in de noordelijke Irakese stad Mosul en op een nabijgelegen archeologische plek.

Foto: AP

Aanhangers van de Islamitische Staat (IS) hebben een video gepubliceerd waarop te zien is hoe IS-leden antieke beelden en kunstschatten kapotslaan. De beelden zijn opgenomen in een museum in de noordelijke Irakese stad Mosul en op een nabijgelegen archeologische plek.

De vernielingen zijn onderdeel van een IS-campagne tegen wat zij beschouwen als ‘afgoderij’. In het kader van deze campagne bliezen IS-aanhangers in januari al delen van de duizenden jaren oude stadsmuur van Nineveh op. Diezelfde maand drongen IS-militanten de Centrale Bibliotheek van Mosul binnen. Zij lieten alleen islamitische boeken staan en verbrandden voor de ogen van de studenten rond de tweeduizend boeken.

‘Een catastrofe’

De video is verspreid via sociale media van IS-leden. Te zien is hoe een groep mannen met hamers verschillende grote beelden in het museum kapotslaat. Andere beelden worden omgegooid. Ook is te zien hoe een beeld van een Assyrische beschermheilige in de vorm van een gevleugelde stier wordt gesloopt. Het beeld stamt uit de zevende eeuw voor Christus.

Amir al-Jumaili, hoogleraar archeologie in Mosul, bevestigt tegenover persbureau AP de authenticiteit van de video:

“Ik ben in shock. Het is een catastrofe. Met de vernietiging van deze objecten kunnen we niet langer trots zijn op de beschaving van Mosul.”