‘IS-beul Jihadi John herkend als Koeweiti die in Londen woonde’

De man die sinds augustus met regelmaat optreedt in IS-video’s als beul van westerse gegijzelden lijkt te zijn geïdentificeerd. ‘Jihadi John’, de man die op de schokkende beelden met Brits accent de kijker toespreekt zou Mohammed Emwazi zijn; een van origine Koeweiti die in Londen woonde.

De man die bekend werd als Jihadi John en nu herkend is als Mohammed Emwazi, hier op een still uit een van de onthoofdingsvideo's van IS. AFP

De man die sinds augustus met regelmaat optreedt in IS-video’s als beul van westerse gegijzelden lijkt te zijn geïdentificeerd. ‘Jihadi John’, de man die op de schokkende beelden met Brits accent de kijker toespreekt zou Mohammed Emwazi zijn; een van origine Koeweiti die in Londen woonde.

Zowel de BBC als The Washington Post identificeert de man als Emwazi. Hij zou in 2012 naar Syrië zijn vertrokken en zich later hebben aangesloten bij Islamitische Staat (IS). Emwazi was volgens de BBC bekend bij de inlichtingendiensten maar die wilden zijn naam om “functionele redenen” niet naar buiten brengen. De Britse autoriteiten willen eenieder die namens IS moordt, vervolgen. Bronnen binnen de Amerikaanse regering bevestigen tegenover Reuters dat het om Emwazi zou gaan.

‘Geradicaliseerd na mislukte safari in Tanzania’

The Washington Post schrijft dat de FBI in september al geslaagd was in identificatie van Jihadi John. De gezaghebbende Amerikaanse krant sprak met bekenden van Emwazi die overtuigd zijn dat hij Jihadi John is. Emwazi, naar verluidt halverwege de twintig, zou een afgestudeerd computerprogrammeur zijn die in een welgesteld gezin opgroeide in West-Londen, zo bevestigen “goede vrienden” en een hulpverlener die Emwazi sprak voor hij afreisde naar Syrië.

In Londen presenteerde hij zich volgens bekenden als een “beleefde” man met gevoel voor “stijlvolle kleding”. Emwazi zou met enige regelmaat een moskee hebben bezocht. Hij zou zijn geradicaliseerd nadat hij in 2009 een safarireis maakte in Tanzania na het behalen van zijn diploma aan de University of Westminster. Emwazi en twee vrienden werden direct na landing in Tanzania opgepakt en het land uit gezet.

Leraar Engels

De twintiger vloog daarop naar Amsterdam, waar hij beweerde gerekruteerd te zijn als agent van de Britse geheime dienst MI5. Uit mails van Emwazi die The Washington Post bezit, blijkt dat hij werd verdacht van plannen om door te reizen naar Somalië waar de aan Al-Qaeda gelieerde militante groepering Al-Shabaab actief is.

Verbolgen over zijn behandeling vertrok Emwazi naar Koeweit waar hij werkte bij een computerbedrijf en zou trouwen met een Koeweitse. Op een van zijn terugreizen naar Londen werd hij in 2010 opnieuw opgepakt waarop hij het land niet meer mocht verlaten. Emwazi zou wanhopig een nieuw leven hebben willen opstarten, waaronder een als leraar Engels in Saoedi-Arabië. Hoe hij uiteindelijk in Syrië wist te geraken, is onduidelijk.

‘Intelligent en weloverwogen’

De IS-beul verscheen voor het eerst in augustus in een online video waarin te zien was hoe de Amerikaanse journalist James Foley werd onthoofd. Toen al viel direct op dat de folteraar met Brits accent sprak en kreeg de vermomde man de bijnaam Jihadi John.

Later verscheen hij in soortgelijke publicaties waarin de journalist Steven Sotloff, de hulpverleners David Haines en Abdul-Rahman Kassig en taxichauffeur Alan Henning werden onthoofd. Ook was hij te zien op beelden die voorafgingen aan de dood van de Japanse gijzelaars Haruna Yukawa and Kenji Goto. Gijzelaars die Jihadi John overleefden beschrijven hem in The Washington Post als “rustig, intelligent en weloverwogen”.

    • Jules Seegers