Hoe papieren uitgever Elsevier groot wordt in big data

Foto iStock

Update 08.30

Uitgeversconcern Reed Elsevier gaat zijn Britse en Nederlandse tak samenbrengen in één moedermaatschappij, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. De holding gaat per juli dit jaar RELX Group heten. De omzet over afgelopen jaar daalde naar 5,7 miljard pond. (In euro’s steeg de omzet juist licht, naar 7,2 miljard euro.)

Weg met papieren uitgaves en ruim baan voor software in big data. Reed Elsevier, dat vandaag met jaarcijfers komt, ziet vooral daarin zijn toekomst.

Zo heeft Reed Elsevier tegenwoordig software die ervoor zorgt dat een advocaat in de VS niet meer door alle uitspraken over medische schadevergoedingen hoeft te ploegen om te kijken of zijn cliënt kans maakt op een schadevergoeding omdat zijn medische behandeling te laat is gestart. De software destilleert automatisch hoeveel kans zo’n claim maakt.

Naast wetenschappelijke tijdschriften als The Lancet en Cell, is het bedrijf vooral bezig met zulke software voor verzekeraars, bankiers, advocaten en medici. Het concern koopt ook vooral nog kleinere digitale bedrijven. Beleggers waarderen die koers vooralsnog:

De verandering begon bij Choicepoint

De laatste grote deal dateert uit 2008. Voor 2,7 miljard euro kocht het bedrijf de Amerikaanse informatieleverancier Choicepoint. Die aankoop veranderde het bedrijf: Reed Elsevier voegt nu voor klanten ook allerlei informatie samen en analyseert die.

Verzekeringsmaatschappijen krijgen meer inzicht wie hun klanten zijn, lokale overheden worden geholpen bij het nagaan wie fraudeert met zijn uitkering en Reed Elsevier checkt of zorginstellingen rekeningen indienen voor patiënten die niet bestaan. Onder de naam LexisNexis Risk Solutions is dat de snelst groeiende tak van het bedrijf, waar analisten bij de jaarcijfers ook het meest van verwachten. “Van onze klanten zijn verzekeringsmaatschappijen het verst met big data”, zegt chief strategy officer Kumsal Bayazit.

Omzet en winst Reed Elsevier

Vooral uitbreiden waar de meeste data openbaar is

Big data-bedrijven floreren in de VS, waar overheden en bedrijven meer over mensen (mogen) weten. De gegevens over rechtszaken en woningbezit zijn er openbaar, evenals informatie over ziekenhuizen en individuele artsen. Elders weegt de privacy van burgers en consumenten zwaarder. Is dat een obstakel om ook in Europa meer diensten aan te bieden die fraude in de zorg of bij de sociale dienst bestrijden? Bayazit:

“In de VS is inderdaad meer informatie beschikbaar dan in Europa. Wij werken altijd binnen het wettelijk kader van elk land waar we actief zijn. Bij onze wereldwijde expansie geven we prioriteit aan landen waar meer gegevens beschikbaar zijn.”

Wat doet Reed Elsevier verder? Het bedrijf in drie overnames:

1. Automobilistendata Wunelli

Wunelli Driving Alert Films - Route 1 from Strong Island Media on Vimeo.

Gekocht in mei, bestaat sinds 2007. Het Engelse Wunelli maakt mobiele apps en hardware om het rijgedrag van automobilisten te analyseren. Klanten zijn vooral verzekeraars. Met de app kan een (jonge) automobilist laten zien dat hij veilig rijdt en dan korting krijgen op een verzekering. Volgens de Financial Times kostte Wunelli 34 miljoen euro. De overname toont volgens de FT de stijgende interesse in telematica. Verzekeraars kunnen ook fraude opsporen: de geclaimde schade moet overeenkomen met het geregistreerde rijgedrag. Ook in China is Reed Elsevier actief geworden op het gebied van autoverzekeraars.

2. Onderzoeksdata Newsflo

Overname in januari 2015. Bedrag onbekend. De Londense start-up, in 2012 opgericht door twee promovendi aan Imperial College, brengt maatschappelijke impact van wetenschappelijk onderzoek in kaart. Newsflo analyseert 55.000 Engelstalige nieuwsbronnen in twintig landen. Wat schreef The Guardian over mijn onderzoek? Hoe beoordeelt Bloomberg mijn universiteit? Dat is belangrijk in de strijd om fondsen én studenten in de academische wereld. Newsflo zegt meer te meten dan de bekende citatenindexen voor wetenschappelijk onderzoek.

3. Banken FircoSoft

Acquisitie in september, voor circa 150 miljoen euro, aldus FT. Grootste overname van Reed Elsevier in drie jaar. Het Franse softwarehuis helpt banken om verdachte transacties te blokkeren. Bestaat sinds 1990, heeft vierhonderd werknemers. Reed Elsevier combineert het bedrijf met branchegenoot Accuity, gekocht in 2011.

    • Jan Benjamin