Kleine groep studenten overnacht in Maagdenhuis

Zo’n twee- tot driehonderd studenten zijn gisteravond het Maagdenhuis binnengevallen. Slechts een kleine groep heeft overnacht in het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam.

Een student ligt te slapen in de centrale hal van het Maagdenhuis.
Een student ligt te slapen in de centrale hal van het Maagdenhuis. Foto ANP / Koen van Weel

Zo’n twee- tot driehonderd studenten zijn gisteravond het Maagdenhuis binnengevallen. Een kleine groep van zo’n twintig studenten heeft overnacht in het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam.

Een gesprek met de rector van de UvA, de voorzitter van het College van Bestuur en burgemeester Van der Laan liep vannacht op niets uit. De bezetting volgde na een protestmars eerder op de avond voor beter hoger onderwijs. Er zijn gisteren geen arrestaties verricht, laat een woordvoerder van de politie vanochtend weten.

Twitter avatar DennisKornman Dennis Kornman Een student die ik net sprak had gerekend op ontruiming gisteravond. ‘In een cel had ik ten minste op een bed gelegen.’
Twitter avatar jorisvdkerkhof joris van de kerkhof In t #maagdenhuis zijn studenten die al wakker zijn. Er zijn ook studenten die nog slapen @NOS http://t.co/8hGWOqFmc3

Rond middernacht sprak burgemeester Van der Laan samen met hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg met de studenten. Van der Laan:

“Je hebt mij niet horen zeggen dat dit een slechte actie is, of dat jullie weg moeten nu. Dit is Amsterdam en daar kan altijd net iets meer. Je moet kritisch zijn, maar je moet zelf weten of je in deze patstelling blijft. Ik wens jullie wijsheid, een beetje harmonie en een betere studie.”

Aangifte

Aalbersberg zei gisteren dat ontruimen niet aan de orde is. “We zijn hier om te praten. Niet om te ontruimen.” Maar ontruiming is wel wat de studenten boven het hoofd hangt, nadat gisteravond het bestuur van de UvA aangifte heeft gedaan tegen de bezetters. Het OM zal de aangifte gaan beoordelen en de uitkomst daarvan wordt in de driehoek besproken, aldus een politiewoordvoerder.

De eisen

Ongeveer 1700 studenten liepen gisteren mee met de demonstratiemars die begon bij het Bungehuis, het universiteitsgebouw dat tot gisteren werd bezet, en leidde vervolgens naar het Maagdenhuis aan het Spui. Om een uur of half 8 forceerden de studenten de deur en vielen toen het gebouw binnen. De studenten riepen docenten op om vandaag te staken en kondigden meteen twee eisen aan:

1.Het bestuur van de UvA moet per direct aftreden.
2. De raad van toezicht moet binnen een maand verkiezingen uitschrijven voor een nieuw bestuur, verkozen door alle studenten en docenten.

Kijk hier voor de overige eisen.

Bezetting Bungehuis

Recent werd het Bungehuis, een gebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA, ruim elf dagen bezet. De actievoerders noemen zich De Nieuwe Universiteit (DNU) en zijn ontevreden over de bezuinigingsplannen van het bestuur. De universiteit spande vorige week een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen. Ondanks de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat de studenten moesten vertrekken en anders 1.000 euro per dag als boete moeten betalen, bleven de bezetters zitten. Afgelopen dinsdag werd het Bungehuis ontruimd.

Bij de ontruiming werden 46 mensen opgepakt. Zij worden niet vervolgd, onder voorwaarde dat ze zich de komende twee jaar niet schuldig maken aan een strafbaar feit. Alle aangehouden studenten zijn inmiddels vrijgelaten.