Gratis tasjes met ingang van 2016 verboden

Gratis plastic tasjes worden met ingang van 2016 verboden Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Gratis plastic tasjes worden met ingang van 1 janurai 2016 verboden. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer laten weten.

Het verbod maakt deel uit van een bredere aanpak om het aantal plastic draagtasjes terug te dringen. Er komen twee uitzonderingen op het verbod: plastic tassen die noodzakelijk zijn vanwege functionaliteit en voedselveiligheid.

Mansveld komt met de aanpak omdat plastic tasjes slecht zijn voor het milieu. Plastic breekt nauwelijks af waardoor het zich ophoopt. Volgens recent onderzoek drijven er in alle wereldzeeën zo’n 5,25 biljoen stukjes plastic. Die stukjes worden door vissen opgegeten en komen zo terug in de voedselketen.

    • Eva de Valk