Google schept te veel goede banen, vinden de buren

Foto AFP

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Google gaat een nieuw hoofdkantoor neerzetten in Mountain View, ten zuiden van San Francisco. Good for Mountain View, zou je denken, maar zo simpel is het niet.

Het nieuws uit Computerworld leidt in de plaats in Silicon Valley tot twijfel en zelfs weerzin. Complete steden worden overgenomen door grote bedrijven - Facebook, Apple, Google - en hun werknemers. De groei is niet altijd welkom. “We hebben te veel goede banen”, klaagt milieuactivist Leonard M. Siegel, die van een ‘crisis’ spreekt.

Google heeft al een grote campus in de ooit slaperig voorstad Mountain View. Het succes van de onderneming heeft de stad “bergen belastingdollars en een werkloosheidscijfer van 3,3 procent opgeleverd”, meldt de New York Times. “En torenhoge huizenprijzen en onacceptabele verkeersproblemen.”

Kankermedicijn kan miljarden opleveren

In de behandeling van kanker zit geld, veel geld. Neem Pharmacyclics, maker van een geneesmiddel (Imbruvica ) dat pas net goedgekeurd is voor de Amerikaanse markt. Het bedrijf maakte vorig jaar 86 miljoen dollar winst. Nu wordt een overname overwogen - waarbij Pharmacyclics naar schatting zeventien miljard dollar of meer waard zal blijken te zijn: bijna vijftien miljard euro.

De verkoop aan een farma-gigant als Johnson & Johnson of Novaris is nog niet zeker. Maar het zit er wel, vermoeden experts.

“Ik vind dit geen belachelijke waardering op basis van de verkoopcijfers”, van het baanbrekende geneesmiddel, zei analist Stefan Quenneville tegen Bloomberg

New Yorks vliegveld wil niet derdewerelds zijn

Twitter avatar marcelolprince Marcelo Prince This map shows the new airports that could be reached if limits on LGA are lifted: http://t.co/8MUD3mnURp http://t.co/BLUIP8K60D

Voor wie in Manhattan moet zijn is LaGuardia Airport ideaal. Inderdaad, het is er druk en viezig en soms doe de luchthaven denken aan ‘een soort derde-wereld-land’, zoals gouverneur Cuomo het onlangs weinig subtiel uitdrukte. Maar de lokatie is veel beter dan Kennedy en Newark, de andere vliegvelden van New York.

Het probleem is altijd geweest dat er geen internationale en transcontinentale vluchten van de westkust mogen landen (Canada uitgezonderd). Dat gaat vermoedelijk veranderen, meldt de Wall Street Journal. Goed nieuws voor de reiziger uit Los Angeles en Seattle die in Manhattan moet zijn. En wellicht een mogelijkheid voor het vliegveld om eindelijk iets te doen aan de derde-wereld-status.

    • Diederik van Hoogstraten