President Argentinië wordt niet vervolgd om doofpotaffaire aanslag

De Argentijnse president Kirchner wordt niet vervolgd voor mogelijke betrokkenheid bij een doofpotaffaire. ANP/EPA/Raul Ferrari

Er komt geen verder onderzoek naar de mogelijke rol van de Argentijnse president Kirchner bij een doofpotaffaire rondom een aanslag op een joods-Argentijns buurthuis in 1994. Bij die aanslag vielen 85 doden. Kirchner zou volgens de aanklager betrokken zijn geweest bij het afschermen van de verdachten achter de de aanslag.

Het vermoeden bestaat dat Iran achter de aanslag zit. Omdat Argentinië recentelijk de banden met dat land heeft aangehaald wordt die betrokkenheid volgens de aanklager door een aantal bewindslieden verhuld, onder wie president Kirchner en minister van Buitenlandse zaken Hector Timerman. Zij zouden in 2013 een deal met Iran hebben gesloten om Iraanse verdachten af te schermen in ruil voor goedkope olie.

Arrestatiebevel Kirchner gevonden

De kabinetschef van president Kirchner heeft de aantijgingen afgedaan als ‘een antidemocratische aanval’, en ‘de grootste juridische coup uit de geschiedenis van Argentinië.’ Iran heeft ook iedere betrokkenheid ontkend.

De zaak kreeg een bizarre wending toen op 18 januari de aanklager die eerder onderzoek deed naar de affaire, Alberto Nisman, dood werd aangetroffen in zijn badkamer. Dat was een dag voor hij Kirchner en Timerman zou beschuldigen van het afschermen van de Iraanse verdachten. Later werd er in het huis van Nisman een conceptversie aangetroffen van een arrestatiebevel voor Kirchner. Een maand na de dood van Nisman is het overigens nog steeds niet duidelijk of er sprake is van moord of zelfmoord.

Aanklager in beroep

De nieuwe aanklager Gerardo Pollicita kondigde twee weken geleden aan dat hij onderzocht wil hebben of Kirchner inderdaad schuldig is aan het verhullen van betrokkenheid van Iran bij de aanslag in 1994. Volgens de rechter is het dossier dat Pollicita heeft ingediend - op basis van het onderzoek van Nisman - niet voldoende om over te gaan tot vervolging van Kirchner. Naar verwachting zal Pollicita in beroep gaan tegen het besluit van de rechter.

    • Philippus Zandstra