En Ierland, dat kwam er toch ook bovenop?

Vier jaar terug was de EU net zo bezorgd over Ierland als nu over de Grieken. Nu gaat het goed dankzij „de veerkracht van de Ieren”, zegt minister van Financiën Noonan.

Michael Noonan, de Ierse minister van Financiën, heeft zich afgelopen weken „nooit echte zorgen” gemaakt over de toekomst van de eurozone. In tegendeel, zei hij na afloop van een toespraak in Londen: „Als ik zou geloven in alle eurocrises en daarvan wakker zou liggen, zou ik nooit aan slaap toekomen.”

Ruim vier jaar geleden maakte Europa zich net zo’n zorgen over Ierland als nu over Griekenland. Maar eind 2013 zwaaiden de Ieren de trojka van IMF, EU en ECB uit. En in november kwam Noonan met de eerste begroting in acht jaar zonder bezuinigingsmaatregelen.

De Ierse cijfers zijn bemoedigend. Gisteren daalde de rente op tienjaarsleningen voor het eerst onder de 1 procent. Ook werd bekend dat de werkloosheid voor het elfde kwartaal op rij daalde, naar 9,9 procent: in november 2011 was die nog 15,1 procent. Vorig jaar groeide de economie met 5 procent, dit jaar wordt 3,8 procent verwacht. Daarmee is Ierland de snelst groeiende economie in de EU.

Dat is, zo zei Noonan, „alleen mogelijk geweest dankzij de veerkracht van de Ieren”. Zij ondergingen, vrijwel zonder grote protestdemonstraties, de fikse bezuinigingen die de trojka vroeg in ruil voor de noodlening van 62,7 miljard euro.

Het is de reden voor de harde lijn waaraan Ierland vasthoudt in de onderhandelingen met de Grieken. De Ieren vinden dat zij, net als Spanje en Portugal, zich braaf aan de regels hebben gehouden en dat de Grieken dat ook moeten doen. Noonan herhaalde gisteren dat hij Griekenland „zo ver als mogelijk” zal steunen, maar dat er voor Ierland twee rode lijnen zijn: schuldafschrijvingen en de „nucleaire optie”, wat uittreding uit de eurozone betekent.

„Er is een middenweg, en die gaat langs de manier waarop wij het in Ierland deden. Je onderhandelt om je schuld houdbaarder te maken, zelfs als je geen schuldafschrijving krijgt”, zei hij tegen persbureau Bloomberg, voor zijn toespraak.

Na afloop zei hij: „Laten we zien hoever ze [de Grieken, red.] nog verder bewegen.” Hij prees zijn Griekse collega Yanis Varoufakis voorzichtig: „Hij is duidelijk capabel en slim.” Noonan noemde Griekenland „de laatste kwestie in een serie problemen die met succes zijn opgelost”. De minister wees erop dat sinds Ierland als eerste land noodhulp kreeg, er veel vooruitgang is geboekt: „Europa wint misschien geen gouden medailles voor snelheid. Maar uiteindelijk komen er oplossingen. De muntunie is nu verstevigd door een begrotingsunie, en die is nu verstevigd door een bankenunie.”

Dat betekent niet dat het sein veilig kan worden gegeven voor Europa of Ierland. Er zijn geopolitieke risico’s: „Poetin, Noord-Afrika, het Midden-Oosten, terrorisme.” Binnen Ierland kunnen de verkiezingen, die tussen nu en april 2016 worden gehouden, voor politieke instabiliteit zorgen. Het linkse Sinn Féin staat in de peilingen op winst. Die partij wil een aantal belastingmaatregelen terugdraaien.

Noonan maakte bekend dat de Ierse staat in de herfst de eerste tranche aandelen Allied Irish Banks verkoopt. „We hebben geen haast. Doel is al het geld dat de Ierse belastingbetaler in de bank stopte [1,5 miljard euro] terug te verdienen.” Hij verwacht dat alle drie genationaliseerde Ierse banken „binnen tien jaar” geprivatiseerd zijn.

    • Titia Ketelaar