Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

‘Een virtuele overstroming’ - zo voelt Nederland zonder dijken

Boven de hoogwatergeul van de IJssel bij Westervoort hangt de komende dagen een fel blauw schijnsel. Het kunstwerk van Daan Roosegaarde dompelt je onder in licht – maar het symboliseert water.

Foto: Studio Roosegaarde / Pim Hendriksen

Boven de hoogwatergeul van de IJssel bij Westervoort hangt de komende dagen een fel blauw schijnsel. Het kunstwerk van Daan Roosegaarde dompelt je onder in licht - maar het symboliseert water.

Met het kunstwerk Waterlicht wil Roosegaarde “het onzichtbare kunstwerk dat Nederland is weer zichtbaar maken”. Nederland ligt immers onder zeespiegel, iets waar we meestal niet bij stilstaan. Het licht symboliseert water, maar brengt je ook in een nevelige droomwereld. En dat is precies de bedoeling, aldus Roosegaarde:

“Ik voeg, naast de nieuwste LED-technologie, de ervaring en beleving toe; een virtuele overstroming.”

‘Hippie met een businessplan’

Roosegaarde (1979) maakt in zijn werk wel vaker gebruik van geavanceerde technologie. Zo kreeg hij veel aandacht voor zijn Smart Highway, een snelweg die met de gebruiker ‘communiceert’ middels speciale verf, energieopwekkers en sensoren. En zijn  Smog Free Project, een plan om in het door smog geteisterde Beijing een ring van schone lucht te creëren.

Een ‘hippie met een businessplan’, noemt Roosegaarde zichzelf. Kunstredacteur van NRC Handelsblad Arjen Ribbens noemt hem de ’voorganger van de nieuwe generatie Nederlandse ontwerpers’:

Hij is een ontwerper die nauwelijks nog denkt in termen van ‘producten’. Van zijn hand geen kekke vazen, stoelen of lampen.

Reizend kunstwerk

Mocht je geen tijd hebben om de komende dagen naar Westervoort af te reizen: niet getreurd. Waterlicht zal de komende jaren op verschillende plaatsen in Nederland verschijnen.

Of kijk naar de schitterende foto’s:

Foto: Studio Roosegaarde / Pim Hendriksen

Foto: Studio Roosegaarde / Pim Hendriksen

Foto: Studio Roosegaarde / Pim Hendriksen

Foto: Studio Roosegaarde / Pim Hendriksen

Foto: Studio Roosegaarde / Pim Hendriksen

Foto: Studio Roosegaarde / Pim Hendriksen

StudioRoosegaarde_Waterlicht_web

Waterlicht is vanaf vandaag tot en met 1 maart tussen 19.30 uur en 22.00 uur te zien in de hoogwatergeul bij Westervoort.