Duivelse uil uit Purmerend is over de hele wereld nieuws

Een foto van een oehoe, maar niet het dier dat Purmerend lastigvalt.
Een foto van een oehoe, maar niet het dier dat Purmerend lastigvalt. Foto TROS / EEN

Van Frankrijk tot Japan en van Luxemburg tot de Verenigde Staten – kranten van over de hele wereld schrijven de laatste dagen over Purmerend. De reden? De Noord-Hollandse stad wordt de afgelopen weken geterroriseerd door een oehoe, die de inwoners aanvalt. “Een schrikbewind”, zo noemt The Washington Post het.

De duivelse uil - of satané hibou, zoals L’Express in het Frans schrijft – heeft alleen in de laatste twee weken al meer dan twintig luchtaanvallen uitgevoerd. Die gaan gepaard met heftig krabben, soms tot bloedens toe. Dinsdagavond nog moesten twee hardlopers naar het ziekenhuis, nadat ze waren aangevallen.

Van de oehoe zijn weinig beelden beschikbaar:

Twitter avatar groot_waterland Groot-Waterland Provincie wil vangproces terror oehoe versnellen http://t.co/XSqtKCYwo9 http://t.co/JkkL0owTDX
Twitter avatar TrendolizerNL Nederlandse Trends Beruchte oehoe maakt opnieuw slachtoffers in Purmerend http://t.co/fwWJ7vejcy http://t.co/PRrgpW9eYO

Met paraplu’s terugslaan

Ook The Guardian, de BBC en het Amerikaanse radiostation NPR schreven over de arial assaults van de “opstandige uil”, die een spanwijdte van wel twee meter kan bereiken. “Over Purmerend werd tot nu toe nauwelijks iets in de media gemeld”, zo schrijft de Luxemburgse krant Tageblatt. “Dat is de afgelopen weken wel veranderd.”

Omdat de oehoe – een van de grootste uilensoorten - een beschermde vogel is en de gemeente dus eerst een ontheffing moet aanvragen voordat zij kan ingrijpen, adviseerde Purmerend zijn burgers om voorlopig alleen met een paraplu de straat op te gaan. Een woordvoerder zei daarover gisteren tegen persbureau ANP:

“Met name ‘s avonds slaat het dier toe. Ze benadert mensen geruisloos en valt van achter aan. Je moet er niet aan denken dat iemand zich omdraait.”

Joggers tonen vluchtgedrag en zijn dus prooi

Het is overigens niet voor het eerst dat een stad of dorp in de ban is van een “grote boze uil” (copyright L’Express). Begin deze maand waarschuwde de Amerikaanse staat Oregon al voor een uil die joggers aanviel. Volgens Rob Schenkelaars van de Stichting Roofvogel, Uilen en Egelopvang is dat omdat ze hierin vluchtgedrag herkennen.

Niet alleen uilen houden hele steden in de ban. Afgelopen herfst vreesden de bewoners van het Britse Ipswich voor een “moordkat”, die andere dieren doodmaakte. Meer dan honderd inwoners beweerden dat hun kat spoorloos was verdwenen, terwijl sommige andere katten vol met nagelsporen thuiskwamen.

    • Joost Pijpker