Drones infiltreren nachtelijke luchtruim boven Parijs. Wie bestuurt ze?

Onbemande toestelletjes boven strategische plekken. Verbazing, maar geen paniek.

Plekken in Parijs waar drones zijn gespot

De Franse autoriteiten tasten in het duister over de herkomst van drones die de laatste nachten boven gevoelige plaatsen in Parijs zijn gesignaleerd. De op afstand bestuurbare toestelletjes leveren volgens regeringswoordvoerders geen gevaar op, maar vliegen boven Parijs is strafbaar. Justitie doet onderzoek naar het „met een luchtvaartuig vliegen boven verboden zones”.

Anderhalve maand na de aanslagen in Parijs zijn de veiligheidsdiensten nog altijd in opperste staat van paraatheid. Dat de nachtelijke drones op zo veel plaatsen konden worden opgemerkt, heeft daar direct mee te maken: het zijn de bij kwetsbare plaatsen ingezette soldaten en politieagenten die de toestellen hebben gezien. Maar pogingen om de piloten te vinden, draaiden op niets uit.

De eerste drone werd maandagnacht gesignaleerd boven de Amerikaanse ambassade in hartje Parijs. Het apparaat zou vervolgens de Seine zijn overgestoken en richting de Invalides zijn gevlogen. Politieagenten die de achtervolging inzetten, schatten vanaf de grond de grootte op 50 tot 80 centimeter, de maat van een speelgoedexemplaar, waarvoor geen speciale vergunning nodig is. Hij zou op 100 tot 300 meter hoogte hebben gevlogen.

Later die nacht werden drones opgemerkt bij het Élysée van president Hollande, bij het parlement, rond de Eiffeltoren en, helemaal aan de andere kant van de stad, boven de Place de la Bastille. Dinsdagnacht werden drones gezien boven de Seine en de Parijse ringweg, de Périphérique.

Regeringswoordvoerder Stéphane Le Foll zegt zich „geen zorgen” te maken, maar de drones tegelijkertijd „zeer serieus” te nemen. Wie met een drone boven een strategische plek vliegt, riskeert in Frankrijk een gevangenisstraf van één jaar en een boete van maximaal 75.000 euro.

Le Foll wees gisteren op soortgelijke incidenten in Berlijn – waar een drone boven het kantoor van bondskanselier Merkel zou hebben gevlogen – en Washington. Eind januari stortte een speelgoeddrone neer in de tuin van het Witte Huis. Daar bleek een dronken inlichtingenagent achter te zitten.

Het is niet voor het eerst dat Frankrijk in de ban is van drones. In januari vloog al eens een toestel over het Élysée en, een week later, over de basis voor kernonderzeeërs in Brest. Half oktober werd het land opgeschrikt door een reeks incidenten met drones boven kerncentrales. Omdat toen gelijktijdig op ver uiteen liggende plaatsen gevlogen werd, spraken deskundigen van gecoördineerde acties.

Dat zou volgens criminoloog Christophe Naudin van de Université Paris II nu ook het geval zijn. „Wij hebben hier zonder enige twijfel te maken met een organisatie die de middelen van de Franse inlichtingendiensten probeert te testen”, zei hij in Le Figaro. In het tv-programma Le Grand Journal relativeerde luchtvaartspecialist Gérard Feldzer het acute gevaar: dit soort kleine toestellen kan geen explosief materiaal dragen.

Maar bij gebrek aan duidelijke informatie gaat het speculeren door. Zijn het eenvoudige criminelen die inbraken voorbereiden? Hobbyisten die mooie filmpjes van Paris by night op YouTube willen zetten? Grappenmakers die de autoriteiten pesten? Of zoeken terroristen een nieuw doelwit voor een aanslag? Dat laatste spoor is „niet totaal verworpen, maar a priori uitgesloten”, zei een anonieme justitiële bron tegenover persbureau AFP.

    • Peter Vermaas