Drie ton per jaar verdienen bij Goldman Sachs, als illegaal

Het logo van Goldman Sachs. Foto EPA / Justin Lane

Het verhaal van de Mexicaanse Julissa Arce leest als een typische American Dream: dochter uit een arm gezin schopt het tot manager bij Goldman Sachs, inclusief tonnen aan jaarsalaris. Ze had alleen één probleem: ze verbleef in de Verenigde Staten met een vervalste verblijfsvergunning. Bloomberg Business maakte een uitgebreid portret van Arce, die inmiddels bij de bank weg is en opkomt voor de rechten van illegalen.

De nu 32-jarige Arce reisde in eerste instantie legaal met haar familie van Mexico naar Texas, op een toeristenvisum. Wanneer dat visum verloopt, is ze illegaal in het land. Ze is dan veertien jaar. Ondanks die status gaat Arce gewoon naar school, en ze ontpopt zich al snel tot een ambitieuze scholiere en studente met een wiskundeknobbel. Dankzij een wetswijziging krijgt ze de kans als ‘ongedocumenteerde’ naar de universiteit te gaan. Met haar verlopen visum kan ze echter geen baan krijgen. Een vervalste green card blijkt echter verrassend makkelijk te regelen.

Via een speciaal stageprogramma voor Hispanics en Afro-Amerikanen belandt Arce bij Goldman Sachs. Daar valt haar ambitie op:

“She didn’t have to adjust to Goldman Sachs’s culture of undisguised ambition because she embodied it. A few weeks into her first summer there, as an intern in 2004, before her senior year of college, she arranged to have coffee with a managing director whose team she admired.”

Na de zomer kreeg ze een baan aangeboden bij de bank. Voor Arce breekt dan een periode van vreugde én angst aan: ze maakt snel stappen in de hiërarchie van de bank maar is tegelijkertijd constant bang om door de mand te vallen met haar valse papieren. Dat gebeurt niet, en uiteindelijk weet ze via een kortstondig huwelijk een legale status te verwerven.

Volgens schrijver Max Abelson is de grootste reden dat Arce niet werd ontdekt, dat je nu eenmaal geen illegaal verwacht op kantoor bij Goldman Sachs.

“At this altitude, people assume that their friends belong.”

De status van illegalen in de VS is momenteel onderwerp van strijd tussen president Obama en het congres. De president wil 5 miljoen illegalen een verblijfsvergunning geven. NRC-correspondent Guus Valk schreef eerder:

“Deze maatregel kan vergaande gevolgen hebben voor miljoenen migranten die op dit moment overal in de VS semi-legaal zijn. Ze werken, hun kinderen gaan naar school en ze betalen belasting. Rechten hebben ze niet of nauwelijks. Deze groep mensen is erg zichtbaar voor Amerikanen, omdat ze in tuinen werken, klusjes doen of in hotels werken.”

Een federale rechtbank zette eerder deze maand voorlopig een streep door de plannen. Het verzet wordt geleid vanuit Texas, waar Arce opgroeide.

Goldman Sachs werd door Abelson voor het artikel ook aangeschreven om commentaar te leveren. Het antwoord kwam van topman Lloyd Blankfein:

“Wouldn’t it be great if we could give a home to more of the talented young people who come to this country for an education and want to apply their energy and skills to supporting our economy?”

Lees How an Undocumented Immigrant From Mexico Became a Star at Goldman Sach bij Bloomberg Business (leestijd ongeveer vijftien minuten).

    • Eva Smal