2Doc: Oorlog te koop

NPO 2, 00.15-01.13u.

Saddam Hoessein had geen massavernietigingswapens, zoals gedacht, maar toch werden de geesten tien jaar geleden rijp gemaakt voor een inval in Irak. Daarover gaat de documentaire Oorlog te koop van de Deense regisseur Boris Bertram.

De oorlog liet zien dat politici een internationale interventie of een oorlog goed kunnen verkopen. Tien jaar na de invasie van Irak onderzoekt Bertram de vraag hoe je een oorlog daadwerkelijk verkoopt. Hij maakte een reconstructie van de veertien maanden die vooraf gingen aan de Amerikaan invasie, tot het daadwerkelijke moment van binnenvallen. Wie maakten het plan, wie waren erbij betrokken en hoe kregen zij er politieke steun voor? Bertram vermoedt het bestaan van een gigantisch plan achter de politieke verkoop van de Irakoorlog.

In Oorlog te koop spreken mensen die betrokken zijn geweest bij het verkopen van deze oorlog tegen Irak. Van de Verenigde Naties is dat Nader Mousavizadeh, de toesprakenschrijver van Kofi Annan, Frederik Harhoff, de rechter die het misbruiken van de VN bij het verkopen van deze oorlog aan de orde stelt en Hans Blix, het hoofd van de wapeninspecties in Irak.