Dit schrijven andere media vandaag

Foto AFP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Ook de Nederlandse tech-wereld beseft dat je Rusland beter kunt omzeilen dezer dagen. Nederlandse technologie-bedrijven stellen hun investeringen in de Russische markt steeds vaker uit, schrijft het FD.

Door de Europese en Amerikaanse sancties en de beroerde economische omstandigheden begint het land van Poetin een no-go gebied te worden. “Rusland werd tot voor kort toch gezien als een markt met veel groeipotentieel”, zegt Patrick Walison, econoom bij werkgeversorganisatie FME van de tech-branche. “Nu blijken die groeiverwachtingen niet uit te komen.”

Het ongenoegen is overigens wederzijds, meldt het FD. De FME constateert ook ‘een negatief sentiment’ in Rusland rondom Europese producten. Zo legde Moskou vorig jaar de export van zuivel, kaas, groente en fruit vanuit Europa naar Rusland aan banden.

Wees niet zo bang om online te shoppen!

In het kleine Nederland zou het voor de hand liggen om online te shoppen bij buitenlandse winkels. Er zijn dingen die Belgen, Italianen en Amerikanen beter doen - en vooral ook goedkoper. Maar Elsevier.nl meldt dat Nederlandse consumenten terughoudend zijn. “Zonde. Wie een beetje oplet, kan veel geld besparen.”

Van de ruim tien miljoen Nederlandse e-shoppers koopt niet meer dan 20 procent wel eens iets in het buitenland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Terwijl de Nederlanders toch bekendstaan als prijsbewust.

Elsevier rekent voor wat een minimum aan vertrouwen in de Amerikaanse webwinkel Amazon kan opleveren. Pakweg 300 miljoen klanten doen dit elk jaar al. Een jas van outdoormerk The North Face bijvoorbeeld was begin januari in Nederlandse winkels en webshops overal te koop voor 417 euro. “Wie precies dezelfde jas via de Duitse site van onlinewarenhuis Amazon bestelde, betaalde 282,90 euro: ruim 30 procent minder.”

Zelfs Kamerleden gehackt?

De hack bij Gemalto zingt nog rond, zeker ook in Den Haag. SP-Kamerlid Ronald van Raak vreest dat ook de smartphones van parlementariërs zijn gehackt, meldt RTLZ.

De hack heeft volgens Gemalto niet geleid tot grootschalige diefstal van versleutelingscodes. En de Dienst Automatisering van de Tweede Kamer heeft verontruste parlementariërs laten weten dat ze hun simkaart voor de zekerheid kunnen laten vervangen door een ander exemplaar, aldus RTLZ. Maar Van Raak wil toch een debat met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

    • Diederik van Hoogstraten