D’Angelo, Mary J. Blige en John Legend op North Sea Jazz

D’Angelo, Mary J. Blige en John Legend zijn enkele van de namen die zijn toegevoegd aan het programma van North Sea Jazz. De organisatie maakte vanochtend twaalf nieuwe namen bekend.

D'Angelo in Paradiso in 2012. Foto ANP / Paul Bergen

D’Angelo, Mary J. Blige en John Legend zijn enkele van de namen die zijn toegevoegd aan het programma van North Sea Jazz. De organisatie maakte vanochtend twaalf nieuwe namen bekend.

In december vorig jaar kwam Black Messiah, het langverwachte derde album van zanger D’Angelo, uit. “Ma-gi-straal”, oordeelde NRC-recensent Saul van Stapele, die het album vijf ballen gaf. “Een release tegen de stroom in: een kunstwerk vol ongefilterde, gelaagde funk en soul.”

D’Angelo eerder deze maand bij Saturday Night Live:

Hiphopsoulkoningin Mary J. Blige maakt haar debuut op het jazzfestival. Hieronder een nummer van haar laatste album ‘The London Sessions’:

Op de veertigste editie van North Sea Jazz (NSJ) is ook altsaxofonist Lee Konitz te zien met zijn kwartet. Met ‘The Roots of the Blues’ maakt pianist Randy Weston samen met Billy Harper zijn opwachting. Ook de Nederlanders Han Bennink en Hans Dulfer staan dit jaar opnieuw op het podium in Ahoy.

Verder kondigt het festival de komst aan van Cassandra Wilson, Chaka Khan, Wayne Shorter Quartet, Anouar Brahem Quartet en Jef Neve. Eerder werden al een paar jonge zangers die dit jaar een belangrijke doorbraak beleefden, bevestigd: Hozier, Benjamin Clementine en Paolo Nutini. Bluesrockband Alabama Shakes komt spelen, en daarnaast maken onder anderen jazzvocalisten Kurt Elling en Melody Gardot en bluesrockzangeres Beth Hart hun opwachting.

Het lijstje tot dusver:

Vrijdag 10 juli: o.a. Mary J. Blige, D’Angelo, Tony Bennett & Lady Gaga, Cassandra Wilson, Chick Corea & Herbie Hancock, Alabama Shakes, The Stanley Clarke Band, Benjamin Clementine, Anouar Brahem Quartet, Jef Neve

Zaterdag 11 juli: o.a. Zaterdag 11 juli: John Legend, Paolo Nutini, Chaka Khan, Lee Konitz Quartet, Randy Weston & Billy Harper, Wayne Shorter Quartet, Ron Carter “Foursight”, Han Bennink Trio, Beth Hart, Joshua Redman & The Bad Plus

Zondag 12 juli: o.a. Lionel Richie, Hozier, Kurt Elling, Hans Dulfer The 75/60 Road Tour, Melody Gardot, Laura Mvula & Metropole Orkest

NSJ vindt dit jaar plaats van 10 tot en met 12 juli in Ahoy Rotterdam. De volledige line-up en het tijdschema worden eind april bekendgemaakt.

    • Marije Willems