Dagkalender van de Wereldliteratuur: de man achter Beer Ligthart

Welke kinderboekenschrijver, bekend van de reeks Saskia en Jeroen, overleed vandaag zeventien jaar geleden?

Jaap ter Haar, die op 26 februari 1998 overleed, was een schrijver met wie je een hele jeugd toe kon. De generatie die in de jaren zestig en zeventig opgroeide, luisterde als peuter naar de hoorspelen van Saskia en Jeroen, verslond als scholier Het wereldje van Beer Ligthart en Grote sagen van de donkere middeleeuwen, en ontwikkelde historisch besef met klassieke romantiseringen als De Franse revolutie en Geschiedenis van de Lage Landen. Zonder Ter Haar waren er in de jaren tachtig en negentig beslist minder studenten geschiedenis geweest.

Schermafbeelding 2015-02-26 om 11.18.31

Als jeugdboekenschrijver – dramatisch en romantisch van stijl, licht archaïsch en gedragen van toon – maakte Ter Haar in 1957 indruk met Noodweer op de Weisshorn, een perfect gereconstrueerd verslag van een mislukte bergbeklimming en een op het nippertje gelukte reddingsoperatie in de Alpen.

Schermafbeelding 2015-02-26 om 11.18.42

Negen jaar later schreef hij Boris, een van de klassieken van de kinderliteratuur over de Tweede Wereldoorlog. Anders dan de meeste oorlogsboekenschrijvers beschreef hij daarin niet een Nederlandse situatie, maar Leningrad tijdens het beleg in de barre winters van ’41-’43. De nachtmerries van de kleine Boris, wiens vader met een vrachtwagen vol foerage door het ijs van het Ladoga-meer zakt, staan ieder die het boek las in het geheugen gegrift.

Voor meer edities van de Dagkalender van de Wereldliteratuur, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz