D66 wil de wietteelt legaliseren, de minister wil dat niet

Een speciale vergunning om wiet te verbouwen en deze legaal aan te leveren bij de coffeeshop. Dat is de kern van het wetsvoorstel dat D66 vandaag indient. De partij wil, eigenlijk al jaren, de cannabissector ‘reguleren’.

D66-parlementariër Magda Berndsen ergert zich aan de huidige gedoogstructuur: telen en aanleveren van wiet bij coffeeshops is strafbaar, maar coffeeshops mogen deze wiet dan wel weer verkopen. In de praktijk betekent dit dat er een, vaak crimineel, schaduwcircuit is van telers en leveranciers aan coffeeshops waar de overheid geen enkel zicht op heeft.

Berndsen wil de teelt voor Nederlandse coffeeshops via kweekvergunningen legaliseren. Alle andere cannabisteelt blijft illegaal: „Maak het zwart-wit.”

Het plan voor legale wietteelt staat ook in het verkiezingsprogramma van D66. Berndsen is er persoonlijk ook al langer mee bezig. In januari 2014 zat ze in de zaal toen meer dan vijftig burgemeesters het manifest Joint Regulation tekenden. In dit manifest riepen de burgemeesters ook op tot regulering van de sector. Berndsen vertelde destijds al dat ze werkte aan een initiatiefwetsvoorstel.

Er is een probleem voor D66. Het weet eigenlijk bij voorbaat al dat dit wetsvoorstel het niet gaat halen. Er is geen meerderheid voor in de Tweede Kamer. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) heeft de afgelopen jaren bovendien geen mogelijkheid onbenut gelaten om zich uit te spreken tégen gereguleerde wietteelt.

Toen de burgemeesters in dat zaaltje bijeen waren om het manifest te tekenen, gaf Opstelten nog tijdens die bijeenkomst een interview waarin hij zei het manifest te zullen negeren. Sommige burgemeesters zagen dat als een belediging, maar de minister houdt voet bij stuk. Hij is het met D66 en de burgemeesters eens dat wietteelt criminaliteit oplevert, geweld, doden en wiet van oncontroleerbare kwaliteit bovendien. Maar Opstelten wil niet reguleren, hij wil de criminaliteit aanpakken.