Chips met een speksmaakje

Bij een pub hoort bier en bij bier horen chips. Nu houden de Britten sowieso erg van hun ‘crisps’. Zelfs een simpele sandwich wordt vaak bedolven onder een berg chips, liefst met een apart smaakje. Lang voordat de bolognaise- en joppiechips Nederland veroverden, kon je in Engeland al kiezen uit portiezakjes met oil & vinegar-, barbecue- of garnalencocktailsmaak. Tom Kerridge maakt zijn chips zelf, met verpulverde pancetta. Daar kan geen zakje tegenop.

Verwarm de oven op 80 °C en zet de grill op de hoogste stand. Of, als uw oven dat niet kan, zet de grill op de hoogste stand, leg de plakjes pancetta op het grillrooster en rooster ze krokant en goudbruin. Laat ze daarna in een oven op 80 °C in ongeveer 2 uur uitdrogen. Stamp het gedroogde spek fijn in een vijzel. Doe dit pancetta-poeder in een kom en meng met zout en paprikapoeder. Breng een grote pan met water met wat zout aan de kook. Schaaf de aardappelen in plakjes van ongeveer 2 mm. Doe de schijfjes in het kokende water en roer even. Verwijder ze meteen weer met een schuimspaan en laat uitlekken op een theedoek. Als de aardappelschijfjes volledig zijn afgekoeld, verhit u de olie in een pan met dikke bodem of friteuse tot 180 °C. Frituur de schijfjes aardappel (eventueel in porties) in 2-3 minuten krokant en goudbruin. Neem ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi meteen met het pancetta-paprikapoedermengsel en serveer.