Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

UvA akkoord met student-lid in College van Bestuur

Leuzen en spandoeken in het Maagdenhuis.
Leuzen en spandoeken in het Maagdenhuis. Foto ANP / Koen van Weel

Het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam is akkoord gegaan met de eis van de actievoerende studenten om een student in het universiteitsbestuur op te nemen. Dat bevestigt decaan Frank van Vree van de faculteit Geesteswetenschappen.

De voorzitter van de Centrale Studentenraad, Tariq Sewbaransingh, tegenover Folia:

“Het is nog onduidelijk wie dit zal zijn en hoe die persoon zal worden benoemd of gekozen, maar een student-lid komt erin. Dit is een mooie overwinning voor de medezeggenschap. We gaan nu eerst kijken hoe dit aan andere universiteiten – zoals Groningen – en aan de FGw en de FNWI is geregeld. Ook zullen we kijken hoe het student-lid zal worden ingebed binnen het CvB van de UvA.”

Kleine talenstudies blijven langer bestaan

Verder doet het College van Bestuur toezeggingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen. De kleine talenstudies blijven twee jaar langer bestaan dan de bedoeling was.

Van Vree:

“Het College van Bestuur erkent de kwetsbaarheid van de opleidingen op het gebied van talen en culturen en doet daarom, op voorstel van de Facultaire Studentenraad en in samenspraak met het Faculteitsbestuur, de volgende toezegging:

Het College van Bestuur stelt een substantieel investeringsbudget ter beschikking aan de faculteit ten behoeve van:

1. De implementatie en uitvoering van de plannen voor de nieuwe opleidingen zoals die zijn verwoord in Profiel 2016, namelijk Internationale studies, Liberal arts, Midden-Oosten studies en Russische taal en cultuur.
2.Aanvullende financiering zodat instroom in de kleine talenopleidingen nog twee jaar (tot september 2018) gecontinueerd kan worden.”

De faculteit Geesteswetenschappen moet de begroting van 82 miljoen euro voor 2018 structureel met 7 miljoen euro hebben bijgesteld. 98 van de 700 voltijdbanen zullen verdwijnen en het plan is enkele kleine talen als zelfstandige studie te schrappen.

Studenten in gesprek met Bussemaker

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) heeft vanmiddag met de studenten gesproken die gisteravond het Maagdenhuis in Amsterdam binnenvielen. De minister zegt tegenover het ANP zich te herkennen in een aantal protestpunten van de studenten. Het bezetten van bepaalde locaties vindt ze echter niet het juiste middel. Liever wil Bussemaker ‘stap voor stap samen optrekken en waar nodig verbeteringen aanbrengen.’

De bezetters lieten na het overleg weten dat er sprake was van een ‘goed begin’, dat echter nog niet genoeg was. Studentenvakbond LSVb stelde dat de problemen ‘nog lang niet zijn opgelost’. De vakbond steunt de studenten in het Maagdenhuis. Inmiddels wordt niet meer gesproken van een bezetting, maar van een “sit-in”. De deur staat open voor iedereen en er kan gewoon gewerkt en gestudeerd worden in het bestuursgebouw.

De eisen

Ongeveer 1700 studenten liepen gisteren mee met de demonstratiemars die begon bij het Bungehuis, het universiteitsgebouw dat tot dinsdag werd bezet, en leidde vervolgens naar het Maagdenhuis aan het Spui. Om een uur of half 8 forceerden de studenten de deur en vielen toen het gebouw binnen. De studenten zijn ontevreden over de huidige bestuurswijze van de UvA. “Top-down, op rendement gericht beleid ondermijnt namelijk waar een universiteit om zou moeten draaien: onderwijs en onderzoek.” De actievoerders riepen docenten op om vandaag te staken en kondigden meteen twee eisen aan:

1.Het bestuur van de UvA moet per direct aftreden.
2. De raad van toezicht moet binnen een maand verkiezingen uitschrijven voor een nieuw bestuur, verkozen door alle studenten en docenten.

Kijk hier voor de overige eisen.

Bezetting Bungehuis

Recent werd het Bungehuis, een gebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA, ruim elf dagen bezet. De actievoerders noemen zich De Nieuwe Universiteit (DNU) en zijn ontevreden over de bezuinigingsplannen van het bestuur. De universiteit spande vorige week een kort geding aan om de activisten uit het gebouw te krijgen. Ondanks de uitspraak van de rechter, die oordeelde dat de studenten moesten vertrekken en anders 1.000 euro per dag als boete moeten betalen, bleven de bezetters zitten. Afgelopen dinsdag werd het Bungehuis ontruimd.

Bij de ontruiming werden 46 mensen opgepakt. Zij worden niet vervolgd, onder voorwaarde dat ze zich de komende twee jaar niet schuldig maken aan een strafbaar feit. Alle aangehouden studenten zijn inmiddels vrijgelaten.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Kritiek op UvA-leiding zwelt aan