Benadeelde partijen Klimopfraude hebben 141 miljoen euro terug

Aan de Zuidas in Amsterdam staat de Symphony-toren. Het vastgoedproject is symbool geworden voor de Klimop-vastgoedfraude, maar maakt géén onderdeel uit van de strafzaak.
Aan de Zuidas in Amsterdam staat de Symphony-toren. Het vastgoedproject is symbool geworden voor de Klimop-vastgoedfraude, maar maakt géén onderdeel uit van de strafzaak. Foto ANP / Koen Suyk

De twee benadeelde partijen in de omvangrijke Klimop-vastgoedfraudezaak, Bouwfonds en Philips Pensioenfonds, hebben tot nu toe samen in totaal 141 miljoen euro teruggehaald van de betrokkenen. Dat zegt het Openbaar Ministerie. De totale schade is eerder geschat op 200 tot 250 miljoen euro.

Het was al bekend dat een groot deel van de schade was teruggehaald. Zo waren in een aantal individuele zaken de betalingen al naar buiten gebracht. Vastgoedhandelaar Harry Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete betaalden 25,5 miljoen euro aan Philips Pensioenfonds. Hoofdverdachte Jan van V. kwam in een schikking met beide partijen een transactie van meer 65 miljoen euro overeen.

De fraudezaak die van justitie de codenaam ‘Klimop’ kreeg draait om grootschalige fraude met vastgoedbeleggingen van Bouwfonds (nu Rabo Vastgoed) en het Philips Pensioenfonds tussen 1995 en 2006. Via een groot netwerk van vastgoedprojectontwikkelaars en vastgoedhandelaren, accountants, notarissen en makelaars wisten de fraudeurs vanaf midden jaren negentig miljoenen weg te sluizen.

Philips Pensioenfonds en de Rabo Vastgoedgroep (die Bouwfonds overnam) maken de totale bedragen en verdeling ervan niet openbaar. Een woordvoerder van het pensioenfonds zegt wel dat de civiele zaken tegen de verdachten nu afgerond zijn. Rabo Vastgoedgroep heeft nog een aantal zaken lopen.

Hoger beroep

Het gerechtshof in Amsterdam doet morgen uitspraak (€) in hoger beroep tegen de belangrijkste verdachten in de Klimop-zaak, onder wie Jan van V. en Cees H.. Als het hof de in eerste aanleg opgelegde betalingen bevestigt, is er in totaal ongeveer 170 miljoen euro van de verdachten gevorderd. Naast de vergoedingen aan de slachtoffers bestaat dat voor 12 miljoen euro uit boetes, en 15 miljoen euro aan ‘ontnemingen vanwege wederrechtelijk verkregen voordelen’, te betalen aan het OM. Deze bedragen vloeien naar de staatskas.

In de zaak werden in eerste instantie honderd personen en bedrijven verdacht. Twintig daarvan zijn voor de rechter gebracht, met een groot deel van de anderen zijn deals gesloten zodat de zaak niet voor de rechter hoefde te komen. Het onderzoek van justitie heeft meer dan vier jaar gekost.

Lees in NRC Handelsblad vandaag: Ontknoping in de vastgoedfraude (€).