Australië wil minder Chinezen die dure huizen kopen

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Het doel is duidelijk: zorgen dat minder Chinezen huizen kopen in Australië. Dat moet een nieuwe hogere belasting op buitenlanders die in Australië vastgoed kopen bereiken. Dat meldt de Financial Times.

De maatregel is opmerkelijk, vooral omdat Australië niet het enige land is dat zulke belastingen instelt. Singapore en Hongkong hebben ongeveer hetzelfde gedaan.

Nu de huizenmarkt in China vertraagt, zoeken Chinese investeerders andere bestemming om in vastgoed te beleggen. Zo waren Chinezen in maart vorig jaar goed voor een kwart van alle vastgoedtransacties in de Verenigde Staten. In sommige landen verstoort dat zo de markt dat politici zich genoodzaakt zien extra regels in te stellen. De Australische regering wil nu dat iedereen die vanuit het buitenland een huis koopt 10.000 Australische dollar belasting betaalt per miljoen dollar die aan een huis wordt uitgegeven.

Qantas na bezuinigingen weer winstgevend

Het duurde even en het was pijnlijk, maar de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas is weer winstgevend. De afgelopen zes maanden verdiende Qantas 203 miljoen Australische dollar. Dat is een behoorlijke verbetering aangezien Qantas een jaar eerder nog 235 miljoen dollar verlies leed. Dat schrijft The Wall Street Journal.

Hoe heeft Qantas de zaken kunnen omdraaien? Bestelde nieuwe vliegtuigen werden afgezegd en verlieslatende routes opgeschort. Voor de vluchten naar Europa werkt Qantas nu samen met Emirates, wat veel geld scheelt. Lagere olieprijzen helpen Qantas ook.

Chinese werknemers boos op sluiting Citizen-fabriek

Opeens was ie dicht: de onderdelenfabriek van het Japanse horlogemerk Citizen in China. En daar zijn de werknemers zeer ontevreden over, schrijft de Nikkei Asian Review.

De boodschap van de Japanners was erg kort dag. “Deze fabriek zal morgen sluiten en alle duizend werknemers zullen diezelfde dag worden ontslagen worden”, schreef Citizen in een personeelsmededeling op 5 februari.

De fabriek was twintig jaar in bedrijf in de Zuid-Chinese stad Guangzhou. Extra pijnlijk: de werknemers maakten zich voor het bericht van het Japanse bestuur op voor de feestelijkheden voor Chinees Nieuwjaar.

Citizen meldt dat abrupte sluiting de meest verantwoorde manier was. Het Japanse bedrijf was bang dat werknemers gevaar zouden lopen als ze gingen demonstreren tegen sluiting op het fabrieksterrein waar gevaarlijke chemicaliën bewaard worden.

Citizen sluit de fabriek omdat de arbeidskosten in Zuid-China te hard zijn gestegen.

    • Melle Garschagen