Australië: ‘groeiend aantal IS-bruiden’

De Australische regering heeft vandaag de noodklok geluid over het groeiende aantal Australische meisjes dat naar gebieden onder controle van de Islamitische Staat reist om daar IS-strijders te huwen en aan hun kant mee te vechten. Volgens Australische inlichtingendiensten zijn er al 30 tot 40 Australische meisjes naar Irak en Syrië gereisd met dit doel.

„We zien helaas steeds jongere mensen die naar Irak en Syrië willen gaan en onder hen bevindt zich een groeiend aantal jonge vrouwen”, aldus de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop vanmorgen in een interview met een Australische televisiezender. Ze wees erop dat een jonge Australische, de 22-jarige Amira Karroum uit Sydney, haar reis al met de dood heeft moeten bekopen.

Volgens Bishop, die het totale aandeel van vrouwen onder de buitenlanders die zich bij IS aansluiten op bijna een vijfde schatte, tart het besluit van deze meisjes en jonge vrouwen „elke logica” en wacht hun allerminst een romantisch bestaan onder de radicale strijders. Ze wees op IS-instructies die het de strijders toestaan vrouwen als seksslavinnen te houden en hen te verkrachten en te slaan. „Zelfs kinderen zijn daar niet immuun voor. Er zijn instructies die aanmoedigen tot seksueel geweld tegen meisjes die nog niet eens de puberteit hebben bereikt”, aldus Bishop.

Ook Australiërs die vrijwillig meedoen aan de strijd tegen IS lopen overigens risico’s. Dinsdag werd bekend dat een Australiër was gedood die meevocht tegen IS aan de zijde van Koerdische strijders. (AFP, BBC)