Amerikaanse telecomautoriteit stemt voor invoering netneutraliteit in VS

FCC-voorzitter Tom Wheeler tijdens een hoorzitting over invoering netneutraliteit.
FCC-voorzitter Tom Wheeler tijdens een hoorzitting over invoering netneutraliteit. Foto: AP / Pablo Martinez Monsivais

De Federal Communications Commission (FCC), een onafhankelijk opererende Amerikaanse overheidsinstantie, heeft ingestemd met regels die netneutraliteit garanderen in de VS.

Netneutraliteit gaat over de vraag of internetproviders grote en kleine bedrijven dezelfde toegang moeten geven, of dat grote bedrijven tegen betaling sneller internet kunnen afdwingen. De FCC stemde in met de nieuwe regels met drie stemmen voor, twee stemmen tegen. FCC-voorzitter Tom Wheeler op Twitter:

Twitter avatar TomWheelerFCC Tom Wheeler Today, we adopted the strongest-ever rules to protect #OpenInternet and provide certainty to digital marketplace. #NetNeutrality
Twitter avatar TomWheelerFCC Tom Wheeler We set sustainable rules that will protect free expression, innovation on the #OpenInternet & promote investment in U.S. broadband networks.

 

Telecombedrijven in hoger beroep

Met het besluit van de FCC wordt internettoegang voortaan als een dienst van openbaar nut beschouwd en valt die onder de wet op de telecommunicatie. Telecombedrijven moeten alle data op dezelfde manier doorlaten en mogen geen voorrang verlenen aan eigen diensten of aan bepaalde diensten tegen extra betaling.

Telecombedrijven Verizon en AT&T kondigden aan de beslissing van de FCC te zullen aanvechten.

Jarenlange lobby

Aan het besluit ging een jarenlange intensieve lobbycampagne vooraf. Internetactivisten, honderden kleine en grote techbedrijven als Google, Facebook, Amazon en Netflix waren voor regels die netneutraliteit garanderen. Ruim vier miljoen Amerikanen pleitten per e-mail voor netneutraliteit; grote internetbedrijven vestigden de aandacht op het onderwerp tijdens de Internet Slowdown Day.

Obama leek aanvankelijk op de hand van de telecombedrijven, maar ging eind vorig jaar plotseling om en werd een uitgesproken voorstander. Ook FCC-voorzitter Tom Wheeler, oud-lobbyist van de telecomindustrie, schaarde zich eind vorig jaar achter regels voor netneutraliteit.

Grote internetaanbieders en telecombedrijven als Verizon, Comcast en AT&T zijn tegen. Ook veel Republikeinen zijn tegen, zij zien invoering van netneutraliteit als een onwenselijke inmenging van de overheid in het bedrijfleven. De Republikeinse FCC-commissarissen Mike O’Rielly en Ajit Pai stemden tegen het plan, dat zij “halfbakken, onlogisch, intern inconsistent en onverdedigbaar” noemden.

Nederland heeft al netneutraliteit, de EU werkt aan regels

Nederland is een van de weinige landen waar netneutraliteit in de wet is vastgelegd. In 2011 werd bepaald dat internetproviders data die door hun netwerken stromen niet mogen beïnvloeden of filteren: internet moet open en neutraal zijn voor alle diensten.

De Europese Unie werkt ook aan nieuwe regels voor netneutraliteit. Een voorstel uit april 2014 leek veel op de Nederlandse wetgeving. De lidstaten voeren nu nog hun eigen koers. Er is nu een nieuw voorstel in de maak, waarin prijsdiscriminatie – het voorrang verlenen aan eigen diensten – minder strikt omschreven wordt.

Lees ook op NRCQ: Mag een provider Netflix voorrang geven, boven jouw eenmanszaakje?