Amerika voert luchtaanvallen uit op IS na ontvoering 220 christenen

Een internationale groep onder leiding van de VS voert luchtaanvallen uit op door de Islamitische Staat (IS) veroverd grondgebied in het noordoosten van Syrië, nadat de terreurgroep zeker 220 Assyrische christenen heeft ontvoerd.

Foto: Reuters

Een internationale groep onder leiding van de VS voert luchtaanvallen uit op door de Islamitische Staat (IS) veroverd grondgebied in het noordoosten van Syrië, nadat de terreurgroep zeker 220 Assyrische christenen heeft ontvoerd.

Dat meldt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten, een groep die de oorlog in Syrië monitort. De luchtaanvallen vallen samen met een groot offensief van Syrische Koerden tegen IS in het noordoosten van Syrië.

Bassam Ishak, een prominente Syrische christen, vertelde aan persbureau Reuters dat familieleden die de ontvoerde Assyriërs probeerden te bereiken IS-leden aan de lijn kregen. Zij zouden hun hebben verteld dat zij de ontvoerde Syriërs zouden onthoofden.

‘Drieduizend Assyrische christenen op de vlucht’

Het aantal ontvoerde christenen is flink omhoog bijgesteld. Twee dagen geleden ging het Observatorium voor Mensenrechten nog uit van negentig ontvoerde christenen. Volgens het Observatorium heeft de IS een aantal dorpen overvallen langs een strategisch gelegen rivier.

Ablahd Kourieh, een Syrische christen verbonden aan een door de Koerden geleide verzetsgroep in het noordoosten van Syrië, schatte tegenover persbureau Reuters het aantal nog hoger in: volgens hem zijn er 350 tot vierhonderd Assyrische christenen ontvoerd. Zo’n drieduizend Assyriërs zijn volgens hem gevlucht vanuit dorpen naar de steden Qamishli and Hasaka.