22 aanhoudingen verricht in centrum Rotterdam

In de aanloop naar de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma heeft de politie achttien aanhoudingen verricht. Het gaat om zeventien Nederlanders en een Italiaan.

Politie in de Oude Haven voorafgaand aan de Europa League-wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma. Foto: ANP/JERRY LAMPEN

In de aanloop naar de wedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma heeft de politie 22 aanhoudingen verricht. Het gaat om zeventien Nederlanders en vijf Italianen.

Dat meldt de politie vanavond:

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo #fey-asroma: 22 aanhoudingen. 5 Italianen, 17 NL. Veelal ivm vechtpart., geen ID-bewijs, niet luisteren naar politie, aantreffen messen (2x)

De arrestaties vonden op verschillende plekken in het centrum van Rotterdam plaats. De arrestaties werden onder meer verricht voor het gooien van vuurwerk, vechtpartijen, het niet hebben van een identiteitsbewijs of omdat er aan een vordering niet werd voldaan. Onze verslaggever Pim van den Dool was de hele dag in Rotterdam om de bewegingen van de Romafans te volgen:

“Pas halverwege de middag begonnen groepjes Romafans te arriveren in de Oude Haven, de plek waar een fanzone voor de Italianen was ingericht. De sfeer was de eerste uren gemoedelijk.

Toen een groep fanatieke Romasupporters onder strenge politiebewaking vanaf de Witte de Withstraat naar de Oude Haven marcheerde, werd de sfeer even grimmig. De Romafans zongen spreekkoren als ‘Fuck you Rotterdam’ en waren agressief tegen de aanwezige fotografen en cameramannen. De politie dreef een groepje fans in de hoek en verrichte één arrestatie. Rond zes uur gingen de fans per bus naar De Kuip.”

Harde kern zat op politiebureau

In totaal zijn er 2.400 AS Roma-fans naar Rotterdam afgereisd voor de wedstrijd tegen Feyenoord. Bij de wedstrijd vorige week in Rome maakte een deel van de Rotterdamse aanhang zich schuldig aan vernielingen in de historische binnenstad van Rome. Daarnaast werd ook de confrontatie met de politie en supporters van AS Roma gezocht.

Uit angst voor wraakacties van de AS Roma-aanhang in Nederland is de politie vandaag massaal ingezet, maar tot nu toe lijkt het rustig te blijven.

Een groep van 83 AS Roma-supporters die tot de harde kern behoren moest tot kort voor het begin van de wedstrijd op een politiebureau in Rotterdam verblijven. Eerder waren ze ook al geweerd uit Amsterdam. De twee bussen waarmee de supporters naar de stad reden, zijn op de snelweg tegengehouden.

    • Philippus Zandstra