Zieke zoon wordt motorbende fataal

Duitsland verbood gisteren motorbende Satudarah. Dit lukte dankzij openhartige verklaringen van de voorzitter.

Foto Henning Kaiser/DPA

Zelfs in Duitsland is het algehele verbod van een motorclub nog niet eerder vertoond. Voorheen werden alleen lokale afdelingen of chapters van de Hells Angels en Bandidos verboden. Gisteren was het toch zover. Nadat de uit Nederland afkomstige en van oorsprong Molukse motorclub Satudarah gedurende zes maanden nauwlettend in de gaten was gehouden, kwam de minister van Binnenlandse Zaken met die bestuursrechtelijke maatregel. In vijf deelstaten deden meer dan duizend politiemensen van speciale eenheden invallen in clublokalen en op privéadressen. De nadruk lag op de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen.

In alle vroegte werd met veel machtsvertoon opgetreden. Van enig verzet was echter geen sprake. Behalve allerlei clubemblemen nam de politie geld in beslag, en verder drugs, slag- en steekwapens en alarmpistolen. Het is een relatief magere oogst voor een club die bekendstaat om het gebruik van machinegeweren en handgranaten.

Minister Thomas de Maizière (Binnenlandse Zaken, CDU) en zijn ambtgenoot van Noordrijn-Westfalen, Ralf Jäger (SPD), verklaarden op een persconferentie dat Satudarah was verboden omdat de club een bedreiging is voor de openbare orde en veiligheid. „Het ging hier niet om een motorfietsidylle of kampvuurromantiek”, zei Jäger. „Het gaat om gevaarlijke bendes die zich uitsluitend bezighouden met bedreiging, afpersing en geweld.” Motorbendes richten zich op zware criminaliteit bijvoorbeeld rond verdovende middelen en vrouwenhandel.

Met name de afdeling van Satudarah die sinds 2012 in Duisburg actief is, geldt als gewelddadig. Het optreden van de Duitse autoriteiten werd mogelijk door de arrestatie in 2013 van de voorzitter van het Duisburgse Satudarah-chapter, Yildiray Kaymaz alias Ali Osman. Terwijl leden van motorbendes zich doorgaans houden aan een ijzeren zwijgplicht tegenover de autoriteiten, praatte Kaymaz de politie de oren van het hoofd. De voorzitter wilde op die manier strafvermindering om bij zijn ernstig zieke zoon te kunnen zijn. Kaymaz leverde de Duitse autoriteiten veel informatie over de bendeoorlog met de Hells Angels, over de structuur van de organisatie, maar ook over de aansturing vanuit de Nederlandse afdelingen. Satudarah Duisburg werd bijvoorbeeld vanuit Nederland voorzien van automatische wapens, gratis. Volgens Jäger leverde de consequente verzameling van bewijs veel kennis op over de vereniging. „En zo werd de basis gelegd voor het verbod.” De minister noemt het verbod een „duidelijk signaal” aan de motorclubs.

Spiegel Online conludeert dat het eind van Satudarah in Duitsland eigenlijk begon met de arrestatie van Kaymaz. Op basis van de verklaringen van de ex-voorzitter zitten de hoofdpersonen van Satudarah Duitsland al achter de tralies. Het verbod van de vereniging is in dat licht niet veel meer dan een symbolisch sluitstuk. Want door het verbieden van de vereniging verdwijnen niet meteen ook de leden van de club. Verwacht wordt dat Satudarah-leden zich nu eenvoudig zullen aansluiten bij de motorclub Bandidos, waarmee al langer een verbond tegen de Hells Angels bestaat.

Op de vraag hoe de ministers willen verhinderen dat het clubhuis van Satudarah in Duisburg binnenkort niet onder een andere naam heropend wordt, antwoordde Jäger: „De verhuizers zijn in de loop van de dag klaar, dan wordt er gedweild, en bestaat dit clubhuis niet meer.”

    • Frank Vermeulen