Werkgevers boos over aanpak van banken

Het kabinet moet ophouden met het „bashen” van banken, verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en andere financiële instellingen. Sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2007 wordt de Nederlandse financiële sector weggezet als „kwaadaardig”.

Dat zei voorzitter Hans de Boer van werkgeversverenging VNO-NCW gisteravond in een lezing in Den Haag. Volgens De Boer is de Nederlandse wetgever doorgeschoten om misstanden en perverse prikkels in de financiële sector aan banden te leggen.

Die factoren hebben mede geleid tot de kredietcrisis die in 2007 uitbrak en in de westerse wereld zorgde voor jarenlange economische stagnatie. Het wegwerken daarvan – De Boer noemt als voorbeeld de bankbelasting en de beperking van bonussen tot maximaal 20 procent van het vaste jaarsalaris – is in Nederland ontaardt in „een strafexpeditie voor de financiële sector”, aldus De Boer.

„Met een stortvloed aan complexe wet- en regelgeving”, die veel strenger is dan in andere West-Europese landen, wordt het de sector lastig gemaakt om zowel „de binnenlandse economie te faciliteren” als toe te komen aan „internationale expansie”. Terwijl de financiële sector volgens de voorman van de grootste werkgeverslobby juist een belangrijke rol kan spelen in het toekomstige verdienmodel van Nederland. „Daarmee kun je veel welvaart naar Nederland halen.”

Met zijn verwijten richting politiek en zijn steunbetuiging voor de financiële sector reageert De Boer, met enige vertraging, op de aanval die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vorige maand juist op de financiële sector inzette.

In een opiniestuk zette de bewindsman uiteen dat de lobby van banken, verzekeraars en pensioenfondsen „met gezochte en feitelijk onjuiste argumenten” onder bepaalde maatregelen probeert uit te komen. Maatregelen van het kabinet die volgens Dijsselbloem juist nodig zijn om tot een duurzaam herstel van de Nederlandse economie te komen.