Voor 700 euro per dag is dit Hongaarse dorp van jou

Een van de twee verharde wegen in het Hongaarse dorp Megyer. Foto screenshot YouTube

Complete wolkenkrabbers, vliegtuigen of jachten. Met veel geld is bijna alles te krijgen. Maar een heel dorp? Dat kan nu de burgemeester van het Hongaarse Megyer zijn dorp online te huur heeft gezet. De kosten: 700 euro per dag.

Het moet een vreemde gewaarwording zijn geweest voor de mensen achter de website Jófogás, de een na grootste advertentiewebsite van Hongarije die vergelijkbaar is met een soort Marktplaats. Sinds afgelopen maandag staat er een compleet dorp te huur op een van hun vele pagina’s. De kosten zijn 210.000 Hongaarse forint per dag, omgerekend zo’n 700 euro.

Wie bereid is te betalen, krijgt beschikking over allerlei faciliteiten in het dorp. Op de website staat het volgende lijstje:

 • Twee verharde wegen
 • Twee zandwegen
 • Een bushalte
 • Het kantoor van de burgemeester
 • Het culturele centrum
 • Tien huizen
 • Een schuur
 • Een landhuis
 • Zes paarden
 • Twee koeien
 • Drie schapen
 • Vier hectare landbouwgrond

Zelf straatnamen verzinnen

Daarbovenop komt als grote bonus het locoburgemeesterschap dat burgemeester Kristof Pajer aanbiedt. Dat geeft de verhuurder de mogelijkheid straatnamen en de benaming van gebouwen veranderen. Voor een weekend, dat dan weer wel. Het dorp ligt op zo’n 180 kilometer van de Hongaarse hoofdstad Boedapest en bestaat uit twintig huizen, waarvan er slechts vijf bewoond zijn.

Een filmpje over Megyer getiteld ‘Ons kleine dorp’:

Burgemeester Pajer heeft het dorp te huur gezet om aandacht te trekken en geld binnen te halen voor de steeds stiller wordende plek. Woonden er in 2001 nog 64 mensen, tegenwoordig zijn dat er nog maar achttien. In Hongarije wordt het contrast tussen de grote moderne steden, zoals hoofdstad Boedapest, en het platteland, waar paard en wagen niet ongewoon zijn, steeds groter. Jonge Hongaren trekken daarom steeds meer richting Boedapest en het buitenland.

Tegen persbureau AFP zei Pajer daarover:

“Ik hoop dat deze advertentie wat inkomsten oplevert, maar vooral aandacht. Zo wil ik het charmante dorp een langzame dood besparen.”

Foto screenshot Jófogás.hu

De originele advertentie van het dorp op advertentiewebsite Jófogás.hu. Foto screenshot Jófogás.hu

  • Sam de Voogt