Voetbalwereld baalt van advies ‘eindejaars-WK’

Voorstel van FIFA-werkgroep om WK in november en december te spelen stelt Europese competities voor problemen. „Grote chaos.”

Met het advies om het WK 2022 van eind november tot eind december te houden, heeft de werkgroep ‘Internationale Speelkalender 2018-2024’ van de FIFA gisteren een weinig verrassende aanbeveling gedaan. Maar wel één met verstrekkende consequenties. Met name de Europese voetbalkalender zal de gevolgen voelen, met competities (zoals de Engelse Premier League) die niet of nauwelijks bekend zijn met het fenomeen ‘winterstop’. De competities zullen eind 2022 ruim zeven weken stilliggen, als het FIFA-bestuur in maart inderdaad het advies overneemt.

„Het voetbal in Nederland zal in die weken waarschijnlijk in zijn totaliteit stilliggen”, zegt een woordvoerder van de KNVB. Het betaald voetbal uiteraard, maar ook de amateursector. Voornamelijk omdat prof- en amateurvoetbal vanaf 2016/2017 gekoppeld zijn via een landelijke divisie tussen de eerste divisie van het profvoetbal en de top van de amateurs. „Het is de bedoeling dat er één periode komt voor prof- én amateurvoetbal waarin spelers kunnen worden overgeschreven van één club naar een andere”, zegt de KNVB-woordvoerder. „Daarom willen we competities zoveel mogelijk gelijkschakelen.”

Maar er zijn meerdere redenen om het amateurvoetbal stil te leggen, ook de vrouwen- en jeugdteams. Omdat clubs veelal leunen op vrijwilligers uit seniorenteams wordt het moeilijk om de jeugdteams wel te laten doorspelen, zegt de KNVB-woordvoerder. „Er moet toch een periode zijn waar zo’n clubhuis twee maanden dicht kan, zoals normaal in de zomer. Daar komt bij dat iedereen gewoon de mogelijkheid moet hebben om naar Oranje te kijken.”

Onder protest

De KNVB gaat er vanuit dat het uitvoerend comité van de FIFA op 19 maart instemt met het advies. De Nederlandse voetbalbond tekent wel protest aan, vooral uit principe. „Het bid van Qatar had betrekking op een WK in de zomer. In principiële zin is de KNVB van mening dat bij een dergelijke wijziging in de opzet de gehele toewijzing heroverwogen moet worden.”

Nederland had zich met België kandidaat gesteld voor het WK in 2018, dat door Rusland wordt georganiseerd. In dezelfde stemming in 2010 werd het WK 2022 aan Qatar toegewezen. Na die toewijzing kwam de FIFA tot de conclusie dat een WK in de zomerhitte onverantwoord is, met name voor fans die zich buiten (gekoelde) stadions bevinden. Onderzoek van FIFA’s ethische commissie naar corruptie rond de toewijzing leverde volgens de wereldvoetbalbond geen feiten op die opnieuw toewijzen van de WK’s rechtvaardigen.

Ramadan en Winterspelen

De werkgroep stelt dat het „wettelijk gebonden is” aan het jaar 2022. De werkgroep heeft rekening gehouden met de Winterspelen in 2022, die door de twee kandidaten voor organisatie (Almaty en Beijing) vastgesteld zijn op 4 tot 22 februari. Ook noemt de werkgroep de vastenmaand ramadan, die dat jaar op 2 april begint, een factor van invloed op hun besluit om niet die maand een WK te houden in het emiraat. Mei is afgeserveerd omdat het dan al te warm wordt (boven 35 graden).

De ECA, die de grote Europese clubs vertegenwoordigt, en de EPFL, het verbond van Europese profcompetities, stelden eerder voor het WK in april en/of mei te houden. De EPFL heeft zijn afkeuring uitgesproken voor een WK in de herfst/winter en wijst op onderzoek waaruit blijkt dat in mei in Qatar „redelijke klimatologische omstandigheden heersen voor spelers en fans”. ECA-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge stelt dat er financiële compensatie moet komen voor clubs en competities.

De UEFA, onder leiding van verklaard Qatar-voorstander Michel Platini, heeft net als de vijf andere (continentale) confederaties ingestemd met het advies van de werkgroep. Volgens Richard Scudamore, directeur van de Engelse Premier League, heeft de Europese voetbalbond die instemming „er doorheen geduwd” omdat „[UEFA’s] Champions League wel in reguliere vorm door kan gaan”. Hij voorspelt bij een ‘eindejaars-WK’ „grote chaos” in het Engels voetbal, waar wedstrijden met Kerst en Oud en Nieuw een lucratieve traditie zijn.

Terwijl bestuurders morren over verstoring van competities, ruikt oud-international Phil Neville juist kansen. „Normaal begint een WK na een lang en zwaar seizoen, met onze spelers die gesloopt zijn”, zei hij bij de BBC. „Voor Engeland zou dit wel eens het beste zijn dat er ooit is gebeurd.”

    • Bart Hinke