Verstoppertje spelen aan het front

De separatisten zouden begonnen zijn met het terugtrekken van zware wapens. Maar intussen zetten ze ook de aanval in bij de stad Marioepol.

Foto’s AFP/EPA

Verslaggevers van het Amerikaanse persbureau AP in Donetsk zagen ze voorbijdenderen: vrachtwagens met houwitsers achter aan de trekhaak. De colonne was op weg naar Ilovaisk, zo’n 25 kilometer achter het front.

Trekken de rebellen hun zware wapens terug? Volgens Edoeard Basoerin wel. Gisteren liet de plaatsvervangend bevelhebber van de separatisten weten dat vanaf dinsdagochtend, „in verband met de strikte naleving van de afspraken van Minsk”, verschillende eenheden artillerie waren verplaatst naar de achterhoede. Volgens Basoerin ging het om „vijf artilleriedivisies en een zelfstandige batterij artillerie”.

Dat klinkt indrukwekkend. Maar de Oekraïense regering gelooft er niets van. „De aanvoer van materieel en personeel naar de frontlijn gaat door”, zo zei een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Defensie. Maandag had Kiev al laten weten dat het zelf er niet over peinst zware wapens terug te trekken – dat zal pas gebeuren na een volledig staakt-het-vuren. Daarvan is nog geen sprake. Sterker nog: Kiev maakt zich grote zorgen over mogelijke plannen van de separatisten om de havenstad Marioepol in te nemen. Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie voerden pro-Russische strijders gisteren opnieuw een bestorming uit op Oekraïense posities bij Sjyrokyne, even ten oosten van Marioepol.

De nieuwe gevechtsronde past in een patroon. Na het ingaan van het staakt-het-vuren zeiden de separatisten zich aan de voorwaarden van het akkoord van Minsk te zullen houden. Meteen daarna zetten ze een groot offensief in tegen Oekraïense troepen in Debaltseve. Nu dit strategische knooppunt is veroverd verleggen de separatisten hun aandacht naar het zuiden. Ondertussen houdt Moskou Kiev onder druk. Gisteren liet Gazprom weten dat de levering van gas binnen enkele dagen wordt stilgelegd als Oekraïne niet meer vooruitbetaalt.

Volgens Kiev zouden VN-blauwhelmen een einde kunnen maken aan de gevechten. Maar Frankrijk, Duitsland en Rusland houden liever vast aan de huidige missie van de OVSE. De ministers van Buitenlandse Zaken deden na overleg opnieuw een oproep om het staakt-het-vuren te respecteren. Groot-Brittannië – geen partij in Minsk – kiest een andere weg. Zo’n 75 Britse militairen zullen het Oekraïense leger gaan trainen, zo kondigde de regering-Cameron gisteren aan.

    • Steven Derix