‘Verheijen regelde gratis VVD-meeting op Floriade’

VVD’er Mark Verheijen zorgde ervoor dat zijn partij op 28 augustus 2012 gratis een verkiezingsbijeenkomst kon houden op de Floriade in Venlo met als hoofdgast partijleider en premier Mark Rutte. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Verheijen suggereerde toen dat de VVD het evenement, gratis toegankelijk, zou betalen. Dat is nooit gebeurd. De partij bekostigde alleen de aankleding van het podium.

Verheijen was in augustus 2012 gedeputeerde in Limburg, met de Floriade in portefeuille. Hij zat ook in het bestuur ervan. Op de lijst voor de Kamerverkiezingen, twee weken later, was hij de hoogst genoteerde nieuweling.

De tuinbouwtentoonstelling werd gerund als particulier bedrijf, maar de totstandkoming werd goeddeels gefinancierd door Limburg en regiogemeenten. Verheijen was als wethouder van Venlo een belangrijke drijvende kracht. De Floriade sloot met zo’n 9 miljoen euro verlies. Ook die rekening kwam terecht bij overheden.

Twee weken terug kwam Verheijen in opspraak wegens declaraties bij de provincie in zijn tijd als gedeputeerde. Ook daarbij ging het om vermenging met partijbelangen. De VVD’er bracht activiteiten als waarnemend partijvoorzitter en Kamerkandidaat in rekening op het provinciehuis. Verheijen heeft zijn werkzaamheden als Kamerlid opgeschort, nu een commissie van zijn partij onderzoek doet. De VVD wil lopende het onderzoek niet reageren. De commissie hoopt komende maandag haar bevindingen te presenteren.