‘Verheijen regelde gratis VVD-bijeenkomst op Floriade’

Foto ANP / Bart Maat

VVD’er Mark Verheijen zorgde ervoor dat zijn partij op 28 augustus 2012 gratis een verkiezingsbijeenkomst kon houden op de Floriade in Venlo met als hoofdgast partijleider en premier Mark Rutte. Dat meldde het AD vanochtend.

Verheijen suggereerde destijds op Twitter dat de VVD de rekening van het evenement, dat gratis toegankelijk was voor belangstellenden, door de partij betaald zou worden. Dat blijkt nooit te zijn gebeurd. De VVD maakte alleen kosten voor de aankleding van het podium van het openluchttheater van de Floriade. Andere organisaties en bedrijven die wat organiseerden op de wereldtuinbouwtenoonstelling moesten daarvoor gewoon betalen.

De bewuste tweet van Verheijen:

Twitter avatar markverheijen1 Mark Verheijen Morgenavond is Mark Rutte op de Floriade! Kom langs en stel uw vraag. Iedereen is welkom en natuurlijk gratis. Kijk op http://t.co/Y9Faigpg

Verheijen was in augustus 2012 gedeputeerde in Limburg. De Floriade maakte deel uit van zijn portefeuille. Hij zat ook in het bestuur van de Floriade. Op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van twee weken later stond Verheijen op de verkiesbare negentiende plaats, als hoogst genoteerde nieuweling.

Verheijen belangrijke trekker Floriade

De Floriade werd gerund als een particulier bedrijf. Maar de totstandkoming van de Wereldtuinbouwtentoonstelling werd voor het grootste gedeelte gefinancierd door de provincie Limburg en de regiogemeenten. Verheijen was als wethouder van Venlo (nog voor zijn aantreden als gedeputeerde) een van de belangrijkste kartrekkers. Het beloofde positieve resultaat van het evenement bleef uit. De Floriade sloot af met een verlies van zo’n negen miljoen euro. De rekening daarvoor kwam opnieuw terecht bij overheden.

Verheijen kwam twee weken geleden in opspraak door een publicatie in NRC Handelsblad over declaraties bij de provincie in zijn tijd als gedeputeerde. Ook in die gevallen ging het om vermenging met partijbelangen. De VVD’er bracht activiteiten als waarnemend voorzitter van de liberalen en kandidaat voor de Tweede Kamer in rekening op het provinciehuis. Verheijen heeft in afwachting van een onderzoek door een commissie van zijn partij zijn werkzaamheden als Kamerlid opgeschort.

Premier Rutte zei vanochtend in Eindhoven over de kwestie dat hij niet wist dat de VVD-bijeenkomst gratis was. “De paar feiten die ik ken zijn dat de VVD dit ter plekke had georganiseerd en dat ik zelf zou komen.” Verder zei Rutte:

“We moeten als VVD, de grootste partij, de standaard zetten op het gebied van integriteit. [...] Ook deze zaak rond de Floriade is nu in handen van de integriteitscommissie. Ik wil dat proces niet verstoren door er verder op in te gaan.”

De VVD wil lopende het onderzoek niet reageren. De commissie hoopt komende maandag haar bevindingen te presenteren.

Lees ook het uitgebreide onderzoeksverhaal naar het declaratiegedrag uit NRC: Pekingeend, skûtsjesilen en de dienstauto (€).