Verdachte moord Els Borst ontsnapte uit inrichting in België

D66-leden staan stil bij het overlijden van Els Borst tijdens het 100ste partijcongres van de partij.
D66-leden staan stil bij het overlijden van Els Borst tijdens het 100ste partijcongres van de partij. Foto ANP / Martijn Beekman

De verdachte van de moord op oud-minister Els Borst blijkt kort voor de moord te zijn ontsnapt uit een psychiatrische instelling in België.

Dat bevestigt zijn advocaat Noëlle Pieterse na vragen van NRC.

Hoe kwam de Nederlander terecht in de Belgische instelling?

De 38-jarige Bart van U. uit Rotterdam werd in oktober 2013 gedwongen opgenomen in psychiatrisch ziekenhuis Sint-Alexius in Grimbergen, nadat de politie hem in verwarde toestand had aangetroffen bij de Israëlische ambassade in Brussel.

Daar wilde Van U. een brief afgeven, maar niemand zou hem hebben willen binnenlaten. De man zou zichtbaar verward zijn geweest en de politie werd erbij gehaald. Van U. werd gefouilleerd en bleek een mes bij zich te hebben.

Omdat de tekst van de brief onsamenhangend was, liet de politie een psychiater naar het bureau komen. Die besloot dat Van U. moest worden opgenomen. Enkele dagen voor het einde van de behandeling is Van U. ontsnapt. Advocaat Pieterse:

“De beschermingsmaatregel werd niet verlengd op grond van te weinig argumenten. Dat wil zeggen dat Van U. sowieso een paar dagen later zou vrijkomen.”

Op de vraag waarom de inrichting niet aan de politie heeft gemeld dat Van U. ontsnapte zegt Pieterse:

“Waarschijnlijk hebben zij geoordeeld dat hij geen gevaar was voor zichzelf of zijn omgeving. België had geen kennis van de man. Ik vind het wel vreemd dat er geen overleg is geweest met de Nederlandse ambassade.”

Ook verdacht van de moord op zijn zus

Van U. kwam in beeld als verdachte van de moord op Els Borst na een volledige DNA-match. Hij zit sinds 12 januari vast op verdenking van moord dan wel doodslag op zijn zus in Rotterdam op 10 januari.

Het DNA-materiaal werd vorig jaar al gevonden, maar leverde toen geen match op. Op 21 januari meldde het Nederlands Forensisch Instituut dat er toch een match was.

Werkwijze en profiel DNA-onderzoek in bepaalde strafzaken, waaronder de moord op Els Borst.

Werkwijze en profiel DNA-onderzoek in bepaalde strafzaken, waaronder de moord op Els Borst. Beeld ANP Infographics

Borst kwam terug van een congres

De 81-jarige Borst is vermoedelijk op zaterdagavond 8 februari omgebracht nadat ze naar het D66-congres in Amsterdam was geweest. Pas twee dagen later, op maandagavond, werd ze gevonden in de garage van haar huis in Bilthoven. Op zondag was ze niet komen opdagen bij een afspraak.

Borst was minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok 1 en 2. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Lees ook in NRC Handelsblad: ‘Haar rust was haar wapen. Een necrologie van Els Borst‘ (€).