Apple en Amazon: motoren van de ronkende Nasdaq

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In maart 2000 ging het mis: de internetbubbel werd doorgeprikt. Sindsdien is het aandeel-Netflix (gelanceerd in 2002) 15.000 procent in waarde gestegen. Dat van Apple 13.000 procent.

Geen wonder dat technologie-beurs Nasdaq het goed doet. De index nadert het absolute hoogtepunt van 2000, nu de koersen er al tien dagen stijgen. De Nasdaq presteert veel beter dan de Dow Jones en S&P500.

Is het een nieuwe bubbel die gaat barsten? Fortune denkt van niet. Ja, startups als Uber en Snapchat zijn vermoedelijk ernstig overgewaardeerd. Maar de tech-hausse wordt aangedreven door solide bedrijven die zich bewezen hebben, zoals Amazon en Apple.

Twitter avatar bespokeinvest Bespoke Nasdaq makes it 10 in a row. Here’s a list of returns following each prior streak since 1971. https://t.co/UjVjnv5I1D

Banken in het nauw

Hoewel de banken niet te klagen hebben over hun winsten, is het nieuws uit de bancaire sector matig deze week. In het vierde kwartaal daalde de collectieve winst met 7,3 procent. En tien grote banken worden onderzocht omdat ze de prijzen van edelmetalen zouden hebben gemanipuleerd.

De belangrijkste reden voor de afnemende winsten zijn de juridische kosten van drie grote namen: Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase - de laatste bank maakte gisteren ook nog bekend maakte dat er driehonderd vestigingen verdwijnen omdat ook Amerikanen eindelijk aan online banking doen.

De grote banken betalen - jaren later - nog steeds voor schikkingen van rechtszaken rond de hypotheekcrisis. Daardoor is er voor het eerst in jaren een inkomstendaling te zien in de branche die allang hersteld is van de financiële crisis en recessie.

Bovendien kan de kostenpost voor schikkingen best eens door groeien binnenkort. Zowel Justitie als de Amerikaanse Handelscommissie kijken naar mogelijke prijsafspraken die HSBC, Bank of Nova Scotia , Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Société Générale, Standard Bank Group en UBS zouden hebben gemaakt over goud, zilver, platinum en palladium.

De dwergen bij Gucci

In The New York Times een smeuïg verhaal over onrust in de top van modehuis Gucci. Het stuk staat bol van termen als provocerend, verbitterd en dwergen, zoals de vertrokken topman Patrizio di Marco zijn vijanden binnen Gucci omschrijft.

Di Marco vertrok in december, maar nu heeft het dagblad zijn afscheidsmemorandum in handen. Daarin wilde de modemaker duidelijk laten weten dat hij was ontslagen. “Tegen mijn wil verlaat ik de kathedraal onvoltooid”, zei Di Marco. “Het is triest dat ik niet in staat zal zijn om te zien hoe dit schitterende verhaal verdergaat.”

Met zijn geliefde Frida Giannini, creatief directeur van Gucci, vormt hij een machtig koppel in de modewereld, maar ook zij is heengezonden.  Giannini’s opvolger begint vandaag en hij heet Alessandro Michele. Zoals de Times schrijft over de reactie in modekringen: wie?

    • Diederik van Hoogstraten