Thomas Dekker mist werelduurrecord op 270 meter

Wielrenner Thomas Dekker tijdens zijn poging het werelduurrecord op de fiets te verbreken. Foto AFP/Hector Guerrero

Wielrenner Thomas Dekker is er niet in geslaagd het werelduurrecord te verbeteren. De 30-jarige Noord-Hollander kwam in het velodrome van het Mexicaanse Aguascalientes tot 52,221 kilometer, 270 meter (ruim een ronde) minder dan het record van de Australiër Rohan Dennis van 52,491 kilometer.

Twitter avatar BiciGoga Goga Ruiz-Sandoval Se recalculó la distancia de @thomasdekker y queda en 52,221.29m Pero la @UCI_cycling tendrá la última palabra http://t.co/NjT7mN8ZfE

Dekkers eerste reactie na de race tegenover persbureau ANP:

“Het is jammer dat ik het record niet heb verbroken. Ik wist van tevoren dat Dennis een hele goede prestatie had geleverd en dat het heel moeilijk zou worden. Ik was er erg dicht bij, maar het gat is omgerekend nog steeds een seconde of zeventien. Helaas was mijn poging niet goed genoeg, maar ik kon niet meer doen dan dit. Je eist altijd het beste van jezelf en dit was het beste dat ik kon doen. Het was erger geweest als ik er maar een paar seconden vanaf was geweest.”

Dekker pakte gedurende het eerste deel van de race snel een kleine voorsprong op het schema van Dennis en hield die marge lang in zijn voordeel. In het tweede half uur daalde echter het tempo van de Nederlander enigszins, waarna vrij snel duidelijk werd dat een verbetering van het wereldrecord er niet in zat.

Twitter avatar UCI_cycling UCI .@thomasdekker falls short in #UCIHourRecord. @RohanDennis is still the record holder. That was close!

‘Laatste strohalm’

Dekker gold lang als een van de grootste talenten van de Nederlandse wielersport. Een dopingschorsing wierp hem echter ver terug. Na zijn vertrek eind vorig seizoen bij Garmin zit Dekker zonder ploeg. In Mexico wilde hij zich met een nieuw record weer op de kaart zetten. “Het biedt misschien kansen voor de toekomst, maar het is zeker wel iets van een laatste strohalm”, zei hij tegenover de NOS.

Dekker was de vierde wielrenner in korte tijd die een poging deed het wereldrecord in handen te krijgen. Sinds vorig jaar zijn de regels omtrent de fietsen die gebruikt mogen worden bij een poging door de UCI verruimd. Sindsdien is het record drie keer verbeterd. De afstand van Dekker staat nu in de boeken als de tweede afstand ooit.

Lees ook op nrc.nl: Geen seks, een droge mond en muesli. Thomas Dekker gaat voor uurrecord.

    • Anouk Eigenraam
    • Sam de Voogt